Ruusun lehdille ilmestyi täpliä – mitä tehdä ja miten kasveja käsitellään

Lehtilaikku on monien koristekasvien yleinen sairaus. Tässä artikkelissa kerromme, miksi ruusunlehdissä näkyy keltaisia, mustia, valkoisia, ruskeita, ruosteisia ja punaisia ​​täpliä.

Jos ruususi ovat täpliä, kukat ovat sairaita tai stressaantuneita, koska ne kasvavat sopimattomissa olosuhteissa. Selvitetään mitä sille tehdään.

Ruskeat ja ruskeat täplät ruusuissa

Ruskeat täplät kiipeilyruusun lehdissä osoittavat usein ruskea täplä (serkosporoosi). Niissä on kuitenkin yleensä musta reunus. Tämä sienitauti provosoi korkea lämpötila ja kosteus.

täpliä ruusunlehdissä

Tummanruskeat täplät voivat myös olla merkki muista ruusujen sienitaudeista: septorioosi, pestaloosi, fyllostiktoosi. Täplien ulkoisten merkkien mukaan nämä sairaudet ovat hyvin samankaltaisia, joten aloittelijoilla ei ole järkeä pohtia, mikä tauti hyökkäsi ruusuun, mutta on parempi varata sienitautien torjunta-aineita.

mustia täpliä ruusuissa

Alkukesällä, varsinkin jos on viileä ja sateinen, ruusujen lehtiin voi muodostua tummia täpliä, jotka sulautuvat vähitellen ja muuttuvat mustiksi. Näissä paikoissa esiintyy usein pyöristetyn tai pitkänomaisen muotoisia turvotuksia.

täpliä ruusunlehdissä

Tätä sairautta kutsutaan musta piste. Sen aiheuttaja on sieni Marssonina nousi. Ajan myötä vahingoittuneet lehdet putoavat, kasvin immuniteetti heikkenee, kukintaa ei tapahdu.

Oireet ovat hyvin samanlaisia ​​​​kuin mustapilkku hometta. Mutta viimeisellä taudilla ruusun lehtien täplät voivat olla paitsi mustia, myös punertavanruskeita, violetteja tai violetteja.

täpliä ruusunlehdissä

Ruusut, joissa on kiiltävät ja nahkaiset lehdet, ovat vähemmän alttiita täplille.

valkoisia täpliä ruusuissa

Yleisin syy ruusunlehtien valkoisiin täpliin on sieni. Sphaerotheca pannosajoka kutsuu härmäsientä. Se ei vaikuta vain lehtiin, vaan myös kasvien silmuihin, versoihin, hedelmiin.

täpliä ruusunlehdissä

Ensinnäkin sairastuneisiin ruusuihin ilmestyy valkoinen hämähäkinverkko tai jauhemainen pinnoite. Myöhemmin se muuttuu ruskehtavan harmaaksi. Sienen itiöitä muodostuu läpi kesän ja tuuli kuljettaa niitä pitkiä matkoja. Sairaiden ruusujen lehdet käpristyvät, kasvit heikkenevät ja saattavat kuolla talven aikana. Kosteus, paksuuntuneet istutukset, ylimääräinen typen ja maaperän kalsiumin puute edistävät taudin kehittymistä.

Jos ruusunlehtien yläpuolelle ilmestyy pieniä valkoisia täpliä ja pilkkuja, syy tähän voi olla ruusunlehti. Tämä keltainen hyönteis (jopa 4 mm pitkä) on helppo havaita. Se piiloutuu lehden takaosaan suonet pitkin, ja jos kasvia ravistellaan, cicada hyppää tai lentää nopeasti pois.

täpliä ruusunlehdissä

Cicadas syö lehtien lihan ja imee niistä mehun. Ne näkyvät yleensä erittäin kuivalla ja kuumalla säällä. Systeemiset hyönteismyrkyt (esimerkiksi Aktara) auttavat pääsemään eroon tuholaisista.

keltaisia ​​täpliä ruusuissa

Lehtien kellastuminen johtuu useimmiten kaliumin ja/tai raudan puute. Tässä tapauksessa lehtien reunat muuttuvat keltaisiksi ja suonet pysyvät vihreinä. Ajan myötä nuoret lehdet muuttuvat punertavan violetiksi. Suurin osa elementeistä puuttuu hiekka- ja turvemailla kasvavia ruusuja.

täpliä ruusunlehdissä

Kukkien säästämiseksi niitä on ruokittava kaliumlannoitteilla (esimerkiksi kaliumsulfaatilla tai kaliummagnesialla) 1 rkl. 10 litraa vettä kohden ja 2-3 kertaa kauden aikana, tee lehtien lannoitus rautapitoisilla valmisteilla tai Fertika Universal -kompleksilannoitteella (1 ruokalusikallinen 10 litraa vettä kohti).

Keltainen-vihreä täplys, jota esiintyy pääasiassa alalehdissä, on merkki ruusun mosaiikkivirus. Tämän seurauksena lehdet putoavat ennenaikaisesti, versojen määrä vähenee.

täpliä ruusunlehdissä

Sairasta kasvia ei voida pelastaa. Tauti on mahdollista välttää, jos valitset huolellisesti korkealaatuiset taimet ja desinfioi instrumentti vaaleanpunaisella kaliumpermanganaattiliuoksella leikkaamisen ja varttauksen aikana.

Punaiset täplät ruusuissa

Kirkkaan violetit ja kirsikan lehdet näkyvät usein ”aurinkoa ottavissa” ruusuissa. Kasvit, jotka eivät pidä kirkkaasta valosta tai eivät yksinkertaisesti ole tottuneet siihen, peittyvät punaisilla täplillä – auringonpolttama.

täpliä ruusunlehdissä

Tällaiset ruusut on varjostettava tai siirrettävä uuteen paikkaan.

Myös punaiset täplät ruusun lehdissä voivat ilmaantua sellaisten tärkeiden elementtien puutteen vuoksi kuin fosfori, magnesium, typpi.

täpliä ruusunlehdissä

Fosforin puutteessa kasveja on ruokittava superfosfaatilla (1 ruokalusikallinen 10 litraa vettä kohti), maaperään on lisättävä magnesiumsulfaattia tai tuhkaa magnesiumin täydentämiseksi, ja typpipitoisten lannoitteiden ruiskuttaminen lehdille auttaa selviytymään. typen puute.

Ruosteisia täpliä ruusuissa

Yleisin syy ruusunlehtien oransseihin täpliin on sienitauti, jota kutsutaan ruosteeksi. Ensinnäkin, keväällä, lehtien takaosaan ilmestyy kelta-oransseja mukuloita – paikkoja, joihin itiöt kerääntyvät. Ajan myötä tartunnan saaneet lehdet muuttuvat keltaisiksi ja putoavat. Kesällä ja syyskuun alussa muodostuu tummempia (ruosteenruskeita) täpliä.

Korkea kosteus edistää taudin kehittymistä, ja kuiva sää päinvastoin estää sieni-itiöiden leviämistä.

Kuinka hoitaa ruusuja kukinnan jälkeen

Kuinka hoitaa ruusujen sienitauteja?

Kaikki lehdet (mukaan lukien pudonneet) ja varret, joissa on täpliä, on poistettava ja poltettava, ja versot on suositeltavaa leikata 2-3 silmun tasolla tyvestä. Vaihtoehtoisesti (7-10 päivän välein) käsittele pensaat valmisteilla, jotka sisältävät penkonatsolia (Topaz) tai difenokonatsolia (Skor, Chistotsvet). Näitä varoja voidaan käyttää myös aikaisin keväällä sienitautien ehkäisyyn.

Pensaat on käsiteltävä illalla. Ennen desinfiointia kasvi kannattaa kastella juurien alta. Silloinkin kun ruusun lehtien täplät häviävät, kannattaa jatkaa kasvien säännöllistä tarkastusta, sillä on hyvä mahdollisuus, että oireet palaavat.

Vakavilla vaurioilla kasveja ei käsitellä. Ne on kaivettava esiin ja poltettava ennen kuin infektio leviää terveisiin yksilöihin.

Ruusujen sairauksien estämiseksi ruusutarhan maaperä tulee multaa leikatulla ruoholla ja ennen jokaista kukintaa lehtien pintakäsittely 0,3-prosenttisella superfosfaattiuutteen liuoksella ja 0,3-prosenttisella kaliumnitraattiliuoksella lehtiin asti. ovat täysin kastuneet. Ja keväällä pensaat ja niiden alla oleva maaperä on ruiskutettava 3-prosenttisella rautasulfaatilla.

Kupari-saippualiuos auttaa myös paljon: 200 g saippuaa ja 20 g kuparisulfaattia 10 litrassa vettä. Älä myöskään unohda säännöllistä ruusujen karsimista, pensaiden harvennusta ja kaikkien vanhojen ja kuivien versojen oikea-aikaista poistamista.

Milloin leikata mansikoiden viikset kesällä sadon lisäämiseksi ensi vuonna

Kuinka nuorentaa kesäkurpitsaa ja pidentää hedelmää