Naaras- ja urosmansikkapensaat: mitkä ovat erot

Usein puutarhurit voivat kuulla, että siellä on naaras- ja urosmansikkapensaita. Naapuri maassa puhuu jatkuvasti siitä, kuinka hän armottomasti poistaa ”pojat”. Tässä artikkelissa yritämme selvittää, mihin tämä jako perustuu, onko se oikein ja miksi erottaa mansikkapensaat ollenkaan.

Naaras- ja urosmansikkapensaat

Jos perehdyt kasvitieteeseen, voit tulla siihen tulokseen, että yleisesti hyväksytty jako ei ole täysin oikea. Itse asiassa ei ole olemassa naaras- tai urosmansikkapensaita. Tämä kasvi on biseksuaalinen – yhdessä kukassa on sekä emiä että heteitä.

Se tarvitsee kuitenkin ristipölytystä. Huolimatta siitä, että ei ole pensaita-poikia tai pensaita-tyttöjä, joidenkin ”yksilöiden” ominaisuudet ovat silti erilaisia. Tosiasia on, että jotkut pystyvät tuottamaan marjoja, toiset pystyvät pölyttämään naapurikasveja hyönteisten avulla. Tähän on syitä.

 1. Poikkeamat pensaiden kehityksessä. Tämän seurauksena jotkut kasvit kehittyvät joko naaras- tai urostyypin mukaan. Sitä ei tapahdu kovin usein.
 2. istutusten saastuminen. On lajikkeita, joita on vaikea erottaa hedelmällisistä. Ne antavat kuitenkin enimmäkseen viiksiä. Juuri nämä roistot on poistettava puutarhasta, jotta ne eivät syrjäyttäisi kunnollisia, tuottavia pensaita.
mansikoiden hoitaminen puutarhassa

Rikkakasvien torjunta

Puutarhurit kutsuvat virheellisesti rikkaruohopensaita ”uroksiksi”. Tällaiset pensaat ilmestyvät tietyissä olosuhteissa. Jos kypsä marja pudotetaan tai se puuttuu sadonkorjuun aikana, siitä putoaa siemeniä ja itää. Itäneet siemenet läpikäyvät sitten ”Mendelin halkeilun”, ja esiin tulee pensaita, joilla on erilaisia ​​ominaisuuksia.

Tosiasia on, että mansikat ovat keinotekoisesti kasvatettu kasvi. Sillä ei ole villejä analogeja: se ei ole edes lajikkeiden, vaan lajien hybridi. Ei ole yllättävää, että itävistä siemenistä voi tulla jotain outoa.

mansikan hoito

Miksi rikkakasvit ovat vaarallisia? Ensinnäkin ne perivät kauan unohdetun lajin ominaisuudet, eikä tuottavuus ole näiden ominaisuuksien joukossa. Toiseksi, jos annat niiden lisääntyä ja pakottaa hyvät hedelmälliset pensaat, mansikkapensas ei anna mehukasta satoa, vaan vain pieniä makeuttamattomia marjoja. On olemassa rikkaruohojen muotoja, jotka eivät tuota marjoja ollenkaan.

Sadon menettämisen estämiseksi sängyt on puhdistettava säännöllisesti hyödyttömistä pensaista. Toimenpide on melko yksinkertainen.

 1. Löydämme rikkaruohopensaan.
 2. Poistamme sen viiksien ja juurien kanssa. Teemme tämän huolellisesti kiertämällä kasvia, jotta se ei vahingoita viereisiä pensaita.
 3. Poistettujen pensaiden tilalle muodostuneet kuopat peitetään maalla.
mansikan hoito

Kuinka laskea karuja pensaita

 1. Keväällä sinun tulee kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta kantaa muodostui jokaiselle pensaalle. Ne, joilla on eniten kukkavarsia, lupaavat satoa. Ne on merkittävä tapeilla ja jätettävä 1-2 viiksiä hyvien pensaiden määrän ylläpitämiseksi.
 2. Puutarhasta poistetaan ne pensaat, joissa ei ole kukkavarsia ja paljon viiksiä. Joten poistamme Zhmurkan ja Dubnyakin – tärkeimmät rikkaruohot.
 3. Kun marjat alkavat kypsyä, seuraamme tarkasti niiden kehitystä. Jos hedelmät ovat pieniä ja mauttomia, lehdet ovat ohuita ja tylsiä ja itse pensas on liian rönsyilevä, se on todennäköisesti Bakhmutka. Hän on myös ei-toivottu vieras istutuksella.
  mansikkapensaat ilman marjoja
 4. Tummanpunaiset hedelmät syvälle kylvetyillä siemenillä, monet ruusukkeet ja versot ovat ominaisia ​​Suspensio-lajikkeelle. On myös parasta poistaa ne.
 5. Lyhyesti sanottuna kannattaa poistaa kaikki, mikä ei näytä ostamastamme ja istutetusta lajikkeesta.
 6. Se on erittäin tärkeää: on parempi olla jättämättä mätä, pilaantunutta tai ylikypsiä hedelmiä puutarhaan, vaan hävittää ne.
kuinka kasvattaa suuria mansikoita

Tämä on itse asiassa koko jako naaras- ja urosmansikkapensaat. Jotta sato miellyttäisi suuria mansikoita, sinun tarvitsee vain laskea hedelmättömät pensaat ajoissa ja päästä eroon niistä. Näin teet tilaa hedelmää kantaville kasveille. Suosittelemme myös lukemaan artikkelin mansikoiden sadon lisäämisestä.

kuinka kasvattaa suuria mansikoita

Miten hoidat mansikkapuutarhaasi? Olemme erittäin iloisia, jos kerrot meille siitä kommenteissa ja jaat arvokkaita vinkkejä, joista on hyötyä muille puutarhureille. Toivotamme runsasta ja maukasta satoa!

Aiemmin en tiennyt milloin poistaa nuolet talvivalkosipulista ja sain huonon sadon – nyt teen sen ajoissa

En enää käytä perunoita lantaa.