Naapuri jakoi epätavallisen tavan säilyttää daaliamukuloita.

Pari vuotta sitten aloin huomata, että keväällä daaliani kuolevat suurimmaksi osaksi – juuret kuivuvat, joudun heittämään ne pois. Oli suuri pettymys menettää näin paljon kukkia, varsinkin kun uusia ei voi ostaa nykyhinnoilla. Kerron sinulle epätavallisesta tavasta säästää daaliat talvella. Tutustuin häneen naapurilta.

Niin kauan kuin muistan, daaliat ovat aina kasvaneet puutarhassamme. Yhdistän ne syksyn kirkkaaseen aurinkoon ja hämähäkinseitteihin tuulessa.

Leikkasin nämä kukat lastenlapsilleni syyskuun 1. päivänä ja tyttäreni tekee niin upeita kukkakimppuja – en voi irrottaa silmiäni.

Sinä vuonna jouduin jopa pyytämään naapurilta daalioita, omiani ei ollut käytännössä enää jäljellä. Valitin hänelle daaliamukuloiden huonosta säilytyksestä, ja hän jakoi budjettireseptinsä, joka auttaa kaikkia daaliaja poikkeuksetta selviytymään talvesta.

Daalianjuurien varastointitapa talvella ei ehkä kenellekään tunnu helpoimmalta, mutta sen tehokkuutta pystyin arvioimaan jo tällä kaudella, kun mukuloiden joukossa ei ollut yhtään kuivunutta juuria.

Kuinka säilyttää daaliat talvella

Sen toteuttamiseksi tarvitsemme:

  • tavalliset kehäkukka, ne estävät sairauksien kehittymisen;
  • tapettiliima, jossa on sienilääkekomponentti koostumuksessa (ei anna sienten kehittyä ja suojaa mukuloita kuivumiselta).

Otan suuren viiden litran kattilan. Naapuri tekee sen kymmenen litran pullossa, mutta minun on vaikea nostaa sitä. Nukahdan astiaan muutaman kourallisen kehäkukkasia. Täytän sen vedellä ja lämmitän kiehuvaksi. Tuloksena on ruskea keite. Häntä on jäähdytettävä.

Seuraavaksi suodatamme liemiämme niin, että siihen ei jää suuria hiukkasia. Sen jälkeen aloitan varovasti kaatamaan siihen tapettitahnaa (muistan sienilääkekomponentin) ja sekoitan. Tämän seurauksena liuoksen tulisi muuttua koostumukseltaan nestemäiseksi hyytelöksi.

kuinka säilyttää daaliat kaivamisen jälkeen talvella

Anna seoksen jäähtyä. Kun se jäähtyy tarpeeksi, voit ryhtyä töihin. Otan selkärangan, kastan sen liuoksella varustettuun astiaan, huuhtelen sitä hieman ja laitan sen etukäteen levitetylle polyeteenille. Hyvällä säällä teen tämän ulkona, jotta juuret kuivuvat nopeammin. Kun kaikki daaliat on käsitelty tällä tavalla, seoksen tulisi ”tarttua”. Yleensä tarkistan sen tunteella. Jos kukkien pinta ei tartu, voit kääriä ne sanomalehteen ja laittaa ne varastoon.

Aiemmin vävy kaivoi daaliat yhdessä maapakan kanssa ja lähetti ne kellariin. Nyt hänellä on kaksi työtä, en halua häiritä häntä kukillani. Ja pystyn toimimaan ratkaisun kanssa täydellisesti itse. Hyvää kukintaa daaliallesi!

7 reseptiä tomaattien ruokkimiseen maahan istutuksen jälkeen. Täysin luonnollinen!

Kuinka säilyttää valkosipulia talveksi, jotta se ei kuivu ja mätänee. Helppo tapa!