Mitä voidaan istuttaa kurkkujen jälkeen

Puutarhakauden lopussa monet alkavat suunnitella sänkyjä, kuinka istuttaa ne ensi vuonna. Tiedetään, että istutusta tulisi vuorotellen, eikä samaa satoa saa kasvattaa samassa paikassa joka vuosi. Selvitetään, mitä voidaan istuttaa kurkkujen jälkeen, jotta saadaan rikas ja terve sato.

Mitä istuttaa kurkkujen jälkeen

Kurkkua ei todellakaan voi istuttaa kurkkujen jälkeen. Ne voidaan istuttaa samaan sänkyyn vasta 3-4 vuoden kuluttua. Mikä kulttuuri sitten valita?

Yleensä, jos on mahdollisuus, niin… ei mitään! Tosiasia on, että kurkku kuuluu erittäin ”ahmattaviin” kasveihin, joilla on suuri maaperän hedelmällisyyden tarve. Intensiivisen viljelykauden jälkeen kurkkujen alla ollut alue olisi mukava levätä ja saada voimaa. Harvalla on kuitenkin varaa antaa maan ”joutokäynnille” säännöllisesti, kesäasukkaiden sata neliömetriä on kullan arvoinen. Mitä tehdä?

monipuolinen

Erinomainen vaihtoehto olisi laskeutuminen kurkkujen jälkeen viherlantakasveja. Viherlannoitteita kutsutaan myös viherlannoiksi. Eikä turhaan – niiden rehevä vihreä massa, joka kasvaa erittäin intensiivisesti ja nopeasti, kaivamatta, leikataan pois ja haudataan maahan. Tämän tekniikan avulla voit rikastaa maaperää arvokkaalla typellä, estää rikkakasvien kasvua ja estää bakteeri- ja sienitautien leviämisen. Se on myös hyvä vaihtoehto kemiallisille lannoitteille ja sopiva vaihtoehto luonnonviljelyn harrastajille.

Viherlantana kurkkujen jälkeen puutarhassa ne palauttavat täydellisesti maaperän hedelmällisyyden:

 • palkokasvit (herneet, pavut, pavut jne.);
 • ristikukkaiset (sinappi, rypsi, retiisi jne.).

Lisäksi sinun ei tarvitse edes missata vuodenaikaa – voit poimia sieraatteja, jotka pystyvät täysin kasvimaan kurkkujen korjuun jälkeen jäljellä olevan ajan loppukesästä todelliseen kylmään säähän. Joten vihreää lantaa voidaan käyttää maaperän valmisteluna kurkkujen jälkeen muille ”ahmatti” kasveille:

 • peruna,
 • raparperi
 • kaali,
 • maissi.

Jos jätit viherlantavaiheen väliin ja aiot kasvattaa vihanneksia välittömästi viime vuoden kurkkuistutusten jälkeen, suosittelemme kiinnittämään huomiota juurikasveihin: porkkana, persilja, selleri, punajuuri, retiisi, retiisi, nauris. Kaikki heistä tuntuu hyvältä seuraajina kurkkua sängyissä, koska. kurkkujen juuristo sijaitsee melko pinnallisesti, ja nämä kasvit menevät maan alle syvälle maahan.

Myös loistava vaihtoehto istutukseen kurkkujen jälkeen olisi istuttaa vihreitä kurkkujen tilalle – sipulia, valkosipulia, tilliä ja muita yrttejä.

Voidaan istuttaa kurkkujen ja perunatällainen edeltäjä ei aiheuta hänelle paljon haittaa, mutta älä unohda ”toisen leivän” täyttä ruokintaa – kurkut vievät edelleen paljon voimaa maaperästä.

Alkavat kesäasukkaat ovat usein kiinnostuneita siitä, onko mahdollista istuttaa tomaatit tai pippuri kurkkujen jälkeen? Periaatteessa tälle ei ole esteitä – kasvit kuuluvat eri perheisiin eivätkä tartuta toisiaan uudelleen mahdollisilla taudeilla. Älä kuitenkaan unohda, että niillä kaikilla on erilaiset vaatimukset kasvuolosuhteille – jos voit järjestää yövaljalle mukavan asunnon entiselle kurkkupenkille, miksi ei.

Mielenkiintoinen vaihtoehto, mitä istuttaa kurkkujen jälkeen ensi vuonna, ei ole vihannesten, vaan marjakasvin istuttaminen entiselle kurkkupeenteelle (vadelma, karviainen, herukka) tai koristekasveja (asteri, hortensia, spirea, klematis jne.) – niillä kaikilla on tarpeeksi ruokaa ja tilaa.

Mitä ei voida istuttaa kurkkujen jälkeen

Saatuaan selville, että kurkut on parasta istuttaa paikoilleen, ei voi olla kiinnostunut siitä, mitä ei missään tapauksessa pitäisi istuttaa niiden jälkeen.

Muistutetaan vielä kerran, että suhteelliset kasvit kuuluvat pää”riskiryhmään”. Kurkku kuuluu Pumpkin-perheeseen, mikä tarkoittaa, että sen ei-toivotuimmat seuraajat sivustolla ovat melonit, vesimelonit, kesäkurpitsa, kurpitsa.

Eksoottisemmat kasvit kuuluvat myös kurpitsakasveihin, joita kuitenkin löytyy tonteistamme, joten niitä ei pidä istuttaa kaukaisen sukulaisen tilalle – nämä ovat lagenaria, luffa, melotria.

Istutus kurkkujen jälkeen on myös epäonnistunut idea. kaali. Tosiasia on, että tämä vihannes tarvitsee lisääntyneen hedelmällisyyden maaperää, ja saman ”ahmatisen” edeltäjän jälkeen siihen ei ole paljon arvokkaita ravinteita jäljellä. Itse kurkun tilalle istutettu kaali kypsyy huonosti ja kuluttaa maaperän kokonaan, jopa runsaalla lannoituksella.

Istuta sitten kurkut

Toinen kysymys, joka herää puutarhan penkkien suunnittelussa, on, istutetaanko sitten itse kurkut puutarhaan?

Muistatko, että olemme maininneet useammin kuin kerran, että tämä on maaperän hedelmällisyydelle vaativa sato? Siksi, kuten kaikkien ”ahmattilaisten”, olisi mukava istuttaa kurkut maaperän rikastamisen jälkeen.

Kurkkujen juuristo ei kehity syvälle, joten purasruohon on vaikea imeä ravinteita maan syvistä kerroksista. Ravinteiden (magnesium, fosfori, kalsium, typpi) kuljettaminen ja kerääntyminen maan pintakerrokseen on kurkkua edeltävän viherlannan päätehtävä. Parhaat kurkut ovat:

 • palkokasvit – herneet, virna, apila, lupiinit, kikherneet, makea apila, sinimailas;
 • viljat – ohra, vehnä, kaura;
 • ristikukkainen – rypsi, sinappi, rypsi.

Jos et istuttanut viherlantaa kaudella, sinun on etsittävä muita kurkkujen edeltäjiä. Niistä voi tulla:

 • sipuli ja valkosipuli;
 • kaikki vihreät (salaatit, pinaatti, persilja, tilli, fenkoli, korianteri);
 • kaali (sekä kukkakaali että valkokaali);
 • juurikasvit (porkkanat, punajuuret, selleri, perunat);
 • maissi.

Mikä pahinta, kurkut kasvavat Pumpkin-perheen sukulaisten jälkeen – jos luet artikkelin huolellisesti, sinun pitäisi jo tietää syy itsellesi.

Säännöt tomaattien suojaamiseksi ruiskuttamiseksi

Kuinka saada hyvä mansikkasato – 5 vinkkiä kokeneelta puutarhurilta