Milloin leikata mansikoiden viikset kesällä sadon lisäämiseksi ensi vuonna

Klassinen lähestymistapa mansikoiden kasvattamiseen viittaa siihen, että lehdet on leikattava kokonaan hedelmän jälkeen. Puutarhatutkimus ei kuitenkaan pysähdy, ja nyt monet puutarhurit kieltävät karsimisen tarpeen. Onko mansikan karsiminen siis välttämätöntä hedelmöitymisen jälkeen ja milloin leikata mansikoiden viikset kesällä?

Nykyaikaisessa puutarhaviljelyssä mitään toimintaa ei tehdä sellaisenaan itse tosiasian vuoksi. Kaikki ne on suunniteltu ratkaisemaan tai estämään tietty ongelma, jolla pyritään tiettyyn tulokseen. Myös mansikoiden leikkaaminen kesällä noudattaa tätä periaatetta – se tulisi tehdä vain, jos kasvit tarvitsevat sitä.

Pitääkö mansikoita leikata?

Puhuttaessa mansikan lehtien karsimisesta kesällä, tarkoitamme useimmiten juuri lehtien poistamista hedelmäpensaista. Miksi näin:

  • pensaan osittaiseen nuorentamiseen;
  • päästä eroon vaurioituneista, kuivuneista, sairaista lehdistä;
  • bakteeri- ja sienisairauksien ehkäisyyn;
  • talvehtivien tuhohyönteisten määrän vähentämiseksi.

Kohtuullisella lähestymistavalla ja oikealla karsiutumishetkellä tällaisesta toimenpiteestä voi olla hyötyä mansikkaviljelmällesi, ainoa kysymys on, milloin se tehdään niin, että pensaat rasittavat vähiten.

Kun mansikoiden on leikattava viikset kesällä

Jos puhumme mansikkapensaiden leikkaamisen ajoituksesta, ne voidaan jakaa kolmeen jaksoon. Jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa, joten keskustelemme niistä erikseen.

Mansikoiden karsiminen keväällä

Pitkän talven jälkeen jopa vahvat mansikkakasvit voivat menettää osan lehtistään. Tämä on erityisen ilmeistä niillä alueilla, joilla talvet ovat pakkaset mutta lumettomat. Multaaminen pystyy säilyttämään pensaan juuret, mutta vihreä massa jäätyy ja se on poistettava keväällä.

Jos harjanteiden kuivumisen jälkeen näet mansikoissa suuren määrän sairaita, mätäneitä tai vaurioituneita lehtiä, poista ne varovasti jättäen vihreät lehdet ja kehittymättömät silmut koskemattomiksi.

Muista, että massaleikkauksella on erittäin helppoa vahingoittaa tulevia kukkavarsia, joten älä liioittele sitä.

Kuinka leikata mansikoita syksyllä

Mansikoiden syysleikkaus voi tulla mansikoille entistä traumatisoivampaa ja vaarallisempaa. He kuluttavat sen haluten puhdistaa puutarhan ja poistaa kaikki kasvijätteet harjuista, mutta siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tietysti vaurioituneet lehdet päätyvät kompostiin tuholaisten mukana, mutta luonnollista suojaa vailla olevat mansikat kestävät pakkasia huonommin ja kuolevat usein todellisiin pakkasin.

Jos kuitenkin päätät, että sinun on leikattava mansikoita syksyllä, tee se kauan ennen kylmää säätä ja poista vain kuivuneet ja vahingoittuneet lehdet vaikuttamatta pensaan ytimeen. Lehtien poistamisen jälkeen sänky multaa oljilla, niitetyllä ruoholla, havupuiden kuivikkeella tai turpeella.

Milloin mansikoita leikataan sadonkorjuun jälkeen

Järkevin on mansikan karsiminen, joka suoritetaan pian sadonkorjuun jälkeen. Jäljellä olevan puolentoista lämpimän kuukauden ajan pensaat onnistuvat rakentamaan uutta vihreää massaa, muodostamaan kukkanuppeja seuraavaa vuotta varten ja varastoimaan ravinteita. Ennen talvea he lähtevät vahvoina ja valmiina, ja siksi he kestävät kylmän vuodenajan helpommin kuin ennenaikaisesti leikatut veljensä.

Kuinka leikata mansikoita sadonkorjuun jälkeen

Jopa niin yksinkertaiseen, ensi silmäyksellä yritykseen kuin mansikoiden karsiminen, kannattaa valmistautua. Tarvitset:

  • terävät sakset tai oksasakset;
  • säiliö lehtien keräämiseen;
  • irtoaine;
  • multaa;
  • puutarhanhoitohanskat.

Mansikoiden lehdet ja viikset on leikattava pois – älä yritä repiä niitä käsilläsi, ne ovat erittäin vahvoja, ja vedät mieluummin osan pensaasta kuin leikkaat halutun lehden.

Tarkasta asteittain harjanteella jokainen pensas ja poista saksilla siitä kaikki epäilyttävän laadukkaat lehdet, joissa on hedelmäisiä varsia ja viiksiä. Älä jätä niitä vakoon, vaan vie ne kompostikasaan. Kun ylimääräiset lehdet on poistettu, löysää käytävät 3-5 cm syvyyteen ja kastele harjanteet.

Sairausriskin vähentämiseksi leikattuja pensaita voidaan ruokkia heikolla mullein-liuoksella (1:10) tai lintujen jätöksellä (1:20) ja pölyttää sitten tuhkalla.

Jos tuholaiset tai taudit ovat täysin vaikuttaneet joihinkin mansikkapensaisiin, poista ne juurista ja polta ne ja läikytä istutusalue vaaleanpunaisella kaliumpermanganaattiliuoksella.

Milloin leikata mansikkaviikset kesällä

Nyt kun lehtiä on käsitelty, on aika päättää, mitä tehdä mansikkaviiksille, joita useimmat mansikkalajikkeet tuottavat läpi lämpimän vuodenajan. Vastaus tähän kysymykseen riippuu siitä, tarvitsetko uusia mansikkapenkkiä lähitulevaisuudessa vai et.

Jos haluat korvata osan pensaista tuoreilla tai vain laajentaa istutusta, sinun on annettava viiksien kasvaa ja istutettava sitten varovasti ensimmäiset ruusukkeet erilliseen sänkyyn leikkaamalla pois kaikki tarpeeton. Jos seuraavan vuoden tai kahden aikana tämä ei sisälly suunnitelmiisi, viikset poistetaan säännöllisesti. Tämä tulisi tehdä ennen kukintaa, hedelmän jälkeen ja kesän lopussa. Voit myös poistaa kasvavat viikset varovasti jokaisen harjanteen löysäämisen tai kitkemisen yhteydessä.

Remontanttien mansikoiden leikkaaminen

Remontanttien mansikkapensaiden täydellistä karsimista ei suoriteta, koska se voi lyhentää hedelmäkausia merkittävästi. Jos pensaille ilmestyy kuivuneita tai sairaita lehtiä, ne poistetaan välittömästi odottamatta mitään aikaa.

Ainoa asia, joka on leikattava korjausmansikoista syksyllä, on myöhäiset kukkavarret. Ne eivät enää anna marjoja pakkasiin asti, mutta ne vievät kasvilta paljon voimaa.

Mansikoiden hoito sadonkorjuun jälkeen ei kuitenkaan rajoitu lehtien poistamiseen. Jotta voit luottaa runsaisiin hedelmiin ensi vuonna, sinun tulee huolehtia pensaista erittäin kylmään säähän asti.

Säilytän porkkanoita asunnossa koko talven ja ne eivät pilaannu. Jakamassa tietäni

Ruusun lehdille ilmestyi täpliä – mitä tehdä ja miten kasveja käsitellään