Miksi kurkut ovat katkeria ja mitä on tehtävä, jotta ne eivät maistu katkeralta

Tunnetusta vaatimattomuudesta huolimatta kurkku on edelleen melko herkkä kasvi. Jos kurkut eivät pidä jostakin, vihanneksen alaosa ja sitten koko kuori ja hedelmäliha katkeavat pian. Selvitetään, miksi kurkut ovat katkeria.

Muistatko kuinka lapsena sinun piti maistaa kurkun ”takkua” ennen kuin leikkaat sen salaatiksi? Monet kesäasukkaat pakotetaan edelleen tarkistamaan, kuinka makeita sadon hedelmät ovat, onko niissä katkeruutta. Selvitetään yhdessä, miksi katkerat kurkut kasvavat ja kuinka saada pelistä vain käsitellyt vihannekset.

Miksi kurkut ovat katkeria

Kasvit, kuten ihmiset, voivat kokea stressiä. Ja he reagoivat siihen omalla tavallaan. Erityisesti kurkku alkaa tuottaa epäsuotuisissa kasvuolosuhteissa cucurbitasiini – myrkyllinen orgaaninen yhdiste, joka antaa hedelmille katkeruutta. Aine syntetisoituu lehdissä ja jakautuu sitten koko kasviin kerääntyen juurijärjestelmään. Tämän ominaisuuden vuoksi 1700-luvulla kurkkuja pidettiin jopa myrkyllisinä, eikä niitä syöty! Makeassa kurkussa tätä ainetta on myös läsnä, mutta minimaalinen määrä.

Nykyään kurkkua päinvastoin pidetään lääkekasvina. Kukurbitasiinipitoisuuden ansiosta kuuluisa vihannes parantaa maksan ja suoliston toimintaa, vähentää pahanlaatuisten kasvainten riskiä. Jotkut vaihtoehtolääketieteen harjoittajat pitävät kitkerillä kurkuilla anthelmintisiä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Monet kasvit myös puolustavat itseään vastaavilla mekanismeilla. Esimerkiksi kurpitsat (kurpitsa, meloni, vesimeloni) sisältävät saponiini on karvasmakuinen orgaaninen yhdiste, joka on sukua cucurbitasiinille.

miksi kurkut ovat katkeria

Lämpötilan muutokset, kosteuden puute, liian kuuma sää, huono maaperä, enimmäkseen savi tai hiekka, ovat yleisimpiä syitä kurkkujen katkeruuteen. Vain yksi näistä tekijöistä riittää, jotta kasvit alkavat kerääntyä cucurbitasiinia hedelmän alaosaan ja kuoreen. Vaarassa ovat kypsymättömät hedelmät ja ylikypsät näytteet, joita aiot käyttää lisäämiseen.

Mitkä kurkut ovat katkerimpia? Ne, jotka kasvavat epäsuotuisissa olosuhteissa. Sekä kasveja, jotka kasvoivat katkeran kurkun siemenistä. Siksi istutettaessa valitse lajikkeet ja hybridit, jotka kestävät katkeruutta.

Jos keräät siemeniä itse, kokeile lehtiä pensaasta. Onko katkera olo? Tämä tarkoittaa, että kurkut sellaisista siemenistä kasvavat katkeraksi!

Myös kylvön ajoitus vaikuttaa kurkun makeuteen. Jos niitä ei noudateta ja kasvilla ei ollut aikaa tottua aurinkoisten päivien ja korkeiden lämpötilojen asteittaiseen lisääntymiseen, katkeruus tuntuu varmasti.

Miksi kurkut ovat katkeria avoimella pellolla

Katsotaanpa nyt tarkemmin, miksi katkerat kurkut kasvavat puutarhassa ja mitä toimenpiteitä tulisi toteuttaa kussakin tapauksessa. Tärkeimmät syyt voivat olla seuraavat:

  • kosteuden ja lannoituksen puute;
  • liian suuret erot päivä- ja yölämpötilan välillä;
  • ”katkera” lajike;
  • hoitovirheet (virheellinen kylvö, istutusten paksuuntuminen, mäkityksen puute jne.);
  • tuholaisten hyökkäys.
miksi kurkut ovat katkeria

Veden puute ei vaikuta vain makuun, vaan myös hedelmän ulkonäköön. Sen kypsyminen kestää kauemmin, minkä vuoksi vihreiden koko pienenee ja kuori tummuu. Ravinteiden puute lisää kuvaan sikiön epäsäännöllisen muodon ja yleensä sairaan ulkonäön. Siksi älä kaada vettä ja lannoitteita silmiin, käytä todistettuja annoksia.

Kuinka kastella kurkkuja, jotta ne eivät maistu katkeralta? Ensinnäkin – lämmin vesi. On tarpeen noudattaa kastelujärjestelmää ja suorittaa toimenpide vain lämpimällä säällä lämpötilaerojen välttämiseksi.

Epäsuotuisissa sääolosuhteissa sängyt tulee peittää kalvolla tai lutrasililla (kevyt kuitukangasmateriaali), jotta kasvit eivät jäädy. Älä myöskään unohda mäntää pensaita juurien mädäntymisen välttämiseksi, muuten kurkku kokee paljon stressiä.

Kirvat, valkokärpäset, ripset, sukkulamadot, myyräsirkat, hämähäkkipunkit ja muut tuholaiset voivat aiheuttaa kurkkujen katkeruutta. Kasvi puolustautuu hyönteisten tunkeutumiselta ja alkaa tuottaa karkottavaa karvaa ainetta. Siksi ryhdy ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin istutusten suojelemiseksi ja noudata maataloustekniikan sääntöjä. Kun istutat ensi vuonna, valitse kurkkujen lajikkeet ja hybridit, jotka eivät ole katkeria. Ei myöskään ole tarpeetonta muuttaa maaperän rakennetta ja lisätä sen hedelmällisyyttä.

On parempi olla tuomatta tuoretta lantaa kurkkujen alle. Anna etusijalle hyvin mädäntynyt lantaa (humus) tai lintujen jätöksiä.

Kurkkujen ruokinta lehtien avulla

Miksi kurkut ovat katkeria kasvihuoneessa

Yleisin syy siihen, miksi katkerat kurkut kasvavat kasvihuoneessa, on säännöllisen kastelun puute. Jos sade voi joskus pelastaa kollegansa avoimella pellolla, kasvihuonekurkut ovat täysin vallassasi ja kokevat todennäköisemmin stressiä kosteuden puutteesta.

miksi kurkut ovat katkeria

Alla luetellaan muita yleisiä syitä, miksi kurkut ovat katkeria ja mitä niistä puuttuu, sekä tapoja poistaa kuvatut ongelmat.

Karvaiden kurkkujen syyt kasvihuoneessa Ratkaisut
Liian vähän valoa Asenna lisävalaistus
Liikaa valoa Valkaise kasvihuoneen seinät tai heitä valkoinen kuitukangas sen päälle
Kaliumin ja typen puute Syötä kurkut kaliumnitraatilla (20-30 g/10 litraa vettä) ja urealla (25-30 g/10 litraa vettä)
Äkilliset lämpötilan muutokset Tuuleta kasvihuone säännöllisesti (lämpötila sisällä ei saa ylittää 28 ° C) ja muista sulkea se yöksi sekä kylminä päivinä
”Karvas” perinnöllisyys Valitse kurkkuhybridit, jotka eivät ole fysiologisesti katkeria: Gerasim F1, Egoza F1, Pyöreä tanssi F1 jne.
Matala kosteus Laita tynnyri vettä kasvihuoneeseen, kastele polkua säännöllisesti, kastele istutukset
Kurkkuripsien vaurioituminen Asenna tuet ja sido ruoskat
Paljon umpeen kasvaneita viherkasveja Sato 2-3 päivän välein
Tuholaisten hyökkäys Suorita säännöllinen istutustarkastus, poista rikkakasvit, multaa maaperä. Kun hyönteisiä ilmaantuu, ruiskuta lehtiä tupakkapölyn tai sipulinkuoren infuusiolla.

Löysää myös maaperää säännöllisesti parantaaksesi ilmanvaihtoa ja purista kurkkuripsiä.

Kasvihuonekurkkuille aiheutuu valtavaa vahinkoa kastikkeiden ylimäärä, joten yritä olla käyttämättä niitä väärin.

Miksi kurkut ovat katkeria ja mitä tehdä tällaisille vihanneksille

Tutkimme yksityiskohtaisesti, kuinka estää katkeruuden esiintyminen kurkuissa. Mutta entä jos sato on jo katkera? Älä heitä pois niin vaikeasti kasvatettuja vihanneksia? Ei tietenkään! On olemassa useita tehokkaita tapoja päästä eroon kurkkujen katkeruudesta.

miksi kurkut ovat katkeria

Koska cucurbitasiinia löytyy pääasiassa ihosta, voit yksinkertaisesti kuoria kurkun ja leikata hedelmän kärjen pois. Jäljelle jää vain makea hedelmäliha. Jos se on katkeraa, ripottele viipaleet kevyesti suolalla. Myös liotus lämpimässä vedessä (noin 3 tuntia) tai lämpökäsittely auttaa. Innokkaat kotiäidit laittavat katkerat kurkut rohkeasti säilytykseen. Mutta jos vihannekset ovat hyvin katkeria, on parempi liottaa ne ensin vedessä. Ja älä unohda, että pienet määrät cucurbitasiinia ovat hyväksi terveydelle!

Jos katkerat kurkut ovat kasvaneet, syy tähän ilmiöön ei useimmiten ole yksi. Olet nähnyt, että kurkkujen makuun vaikuttavat monet tekijät, joten noudata maatalouskäytäntöjä ja valitse ennen kaikkea katkeruutta kestävät pentueet ja hybridit. Mutta älä lannistu, jos pari kurkkua ei ole kasvanut niin maukkaaksi, joskus juuri nämä hedelmät voivat antaa ruoille erityisen pikantiteettia.

Miksi mansikan lehdet muuttuvat punaisiksi? Mitä tehdä, jos mansikan lehdet muuttuvat punaisiksi?

Miksi vaivaudun oikeiden kukkien kanssa, jos voit istuttaa koko pihan pensailla