Mansikanhoitokalenteri keväästä syksyyn.

Mansikat tai puutarhamansikat ovat puutarhan rakastetuin marja, joka vaatii jatkuvaa huomiota. Ja päätimme tehdä tällaisen ”huijausarkin” puutarhureille mansikoiden hoitamisesta keväällä ja syksyllä. Todella hyödyllinen juttu! Nauttia!

He alkavat hoitaa mansikkapenkkiä jo ennen kuin lumi sulaa kokonaan (yleensä maaliskuussa) ja lopettavat työnsä pakkasen alkaessa.

maaliskuuta

Kun ensimmäiset lämpimät päivät tulevat ja lumi sulaa osittain pennoista, mansikat peitetään muovikelmulla tai agrokuidulla. Näin saat aikaisen marjasadon.

Peitemateriaali asetetaan kaarille siten, että sen ja kasvien väliin jää ilmarako. Huomaa: mitä suurempi ilmamäärä suojan alla, sitä alhaisemman lämpötilan mansikkapensaat kestävät.

Heti kun lumi sulaa kokonaan, sänky puhdistetaan: kuivatut lehdet ja kukkavarret poistetaan ja viiksien jäännökset leikataan saksilla. Paikkoihin, joissa kuolleet pensaat kasvoivat, istutetaan nuoria ruusukkeita.

Sänkyjen kunnostamisen jälkeen suoritetaan ennaltaehkäisevä hoito sairauksilta ja tuholaisilta. Istutukset ruiskutetaan 1-prosenttisella Bordeaux-nesteellä tai millä tahansa kuoripohjaisella valmisteella.

Kun maa sulaa, multa irtoaa mansikkapenkillä. Näin talven aikana kertynyt kosteus pysyy siinä. Samanaikaisesti pensaat ovat hieman pähkäisiä, jotta juurijärjestelmä kasvaa nopeammin.

huhtikuu

Jos aiot istuttaa mansikoita keväällä, tee se mahdollisimman aikaisin. Huhtikuussa sää on erilainen: joskus kevään puolivälissä on vielä tiheä lumikerros, ja joskus tähän aikaan silmut kukkivat jo voimalla. Siksi, kun asetetaan sopiva aika mansikoiden istutukselle, niitä ei ohjaa enemmän aika, vaan sääolosuhteet.

Mansikan taimet istutetaan keväällä. On tärkeää, että tähän mennessä maaperällä on aikaa lämmetä noin 10 ° C: een.

Kun mansikat alkavat kasvaa, istutukset multataan orgaanisella aineella tai erityisellä multaamiskalvolla. Lehtien massakasvun aikana suoritetaan toinen ehkäisevä hoito sairauksia vastaan.

Jos haitallisia hyönteisiä ilmestyi huhtikuussa, pensaat ruiskutetaan kemiallisilla hyönteismyrkkyillä (Aktellik, Teldor, Envidor, Calypso jne.). Viime aikoina myös monimutkainen valmiste Teovit Jet, kontaktifungisidi ja akarisidi, on osoittautunut hyvin.

Jos puutarhamansikkapensaat ovat kasvaneet yhdessä paikassa yli 3 vuotta, ne tarvitsevat pintakäsittelyä. Kasvukauden alussa puutarhamansikat tarvitsevat typpilannoitteita, kukinnan aikana fosforilannoitteita ja hedelmän syntymisen jälkeen typpi-, fosfori- ja kaliumlannoitteita.

Voi olla

Tunneleissa kasvatettuja puutarhamansikoita tuuletetaan päivittäin, jotta kasvit eivät ylikuumene kevätauringon säteiden alla. Aamulla toinen tai molemmat päät avataan hieman ja suljetaan yöllä.

Avomaassa kasvatetut mansikat peitetään yöllä spunbondilla, koska paluukevätpakkaset (ja joskus jopa lämpötilan lasku 1 °C:seen) voivat tappaa kasveja.

Mansikoiden kukinnan aikana siihen voi ilmaantua mansikärskoja. Pensaat ruiskutetaan valkosipulin infuusiolla tai muilla kansanlääkkeillä tuholaisten torjuntaan.

Toukokuu on usein kuivaa. Kasvien oikean kehityksen ja hedelmien muodostumisen vuoksi mansikkapeti kastellaan säännöllisesti. Toukokuun toisella puoliskolla (alueesta ja säästä riippuen) varhaisten lajikkeiden mansikat alkavat kantaa hedelmää. Sato korjataan ajoissa, sitten kastellaan kypsien marjojen poimimisen jälkeen.

Jos tällä hetkellä on usein rankkoja sateita, kasvit suojataan mädäntymiseltä ja homeelta. Ja tarvittaessa myös rikkaruohoja.

Toukokuussa puutarhamansikat alkavat tuottaa aktiivisesti viiksiä, jotka ottavat kasvista suuren määrän ravinteita. Jos kasvatat mansikoita marjoja varten, etkä lisäystä varten, langat tulee poistaa säännöllisesti.

Säätämällä pensaiden viiksien lukumäärää oikein voit saada sekä istutusmateriaalia että hyvän marjasadon.

kesäkuuta

Jatka sadonkorjuuta. Kuukauden toisella puoliskolla myöhäiset lajikkeet alkavat kantaa hedelmää. Jotta marjat eivät likaannu eivätkä mätäne, pensaiden alle asetetaan musta kuitukangas tai sirotellaan lastut. Tämä auttaa suojaamaan mansikoita harmaalta homeelta ja rikkaruoholta.

Myös kesäkuussa mansikkaholkit juurtuvat erillisiin kuppeihin tai kasetteihin. Tällaiset kasvit ovat valmiita siirrettäväksi uuteen paikkaan 2-3 viikossa.

heinäkuu

Hedelmäkauden päätyttyä kaikki vanhat, sairaat ja vaurioituneet lehdet poistetaan pensaista. Sänky kastellaan hyvin, pensaiden ympärillä oleva maa löysätään ja kaikki ylimääräiset viikset poistetaan niistä.

Heinäkuussa mansikkapunkki voi asettua mansikkapensaille. Lehdet leikataan vaurioituneista kasveista ja poltetaan. Sitten koko sänky ruiskutetaan vedellä (noin 60 ° C) tai kuumalla kaliumpermanganaattiliuoksella.

Jos kasveille ilmaantuu muita tuhohyönteisiä, mansikkapensaat ruiskutetaan kemiallisilla tai biologisilla hyönteismyrkkyillä. Voit myös turvautua kansanturvallisiin keinoihin. Lisäksi tänä aikana mansikoihin vaikuttaa usein pilkku, härmäsieni ja harmaa mätä. 1% Bordeaux-neste, johon on lisätty kolloidista rikkiä (100 g lääkettä 10 litraa vettä kohti), auttaa selviytymään sairauksista.

elokuu

Kesän lopussa maaperä löysätään syvästi mansikkapenkillä ja levitetään monimutkaista lannoitetta: 1 tl jokaista pensasta kohti. Kuukauden loppuun asti he lopettavat viiksien istutuksen, pensaat kastellaan säännöllisesti.

Kesän jälkipuoliskolla – alkusyksystä on huolehdittava mansikkapuutarhan kastelusta ajoissa.

syyskuu

Tässä kuussa muodostuu kukkanuppuja, joista ensi vuonna ilmestyy marjoja. Siksi syyskuussa on tärkeää muistaa kastella kasveja.

lokakuu

Lokakuussa luodaan suotuisat olosuhteet kasveille, jotka auttavat niitä talvehtimaan hyvin. Tätä varten sängyt kastellaan, maaperä löysätään, rikkaruohot poistetaan. Mansikkapensaat levitetään turpeella, humuksella tai kompostilla.

marraskuu

Kun maaperän pintakerros (5-7 cm syvyyteen) jäätyy, sängyt multataan. Tämä estää kasvien työntämisen pois maasta. Lumen pitämiseksi päälle laitetaan risupuu, maa-artisokan lehtiä, vadelman tai maissin varret. Tässä muodossa mansikat talvehtivat.

Oikean ja oikea-aikaisen mansikoiden hoitotyön ansiosta pystyt kasvattamaan terveellisen kasvin ja keräämään hyvän sadon makeita marjoja. Noudata näitä ohjeita ja pärjäät!

Kuinka leikata tomaatteja kolme kertaa niin monta satoa.

Sipulien ruokkiminen naurisilla – Kuinka saada suuri sipulisato