Kuinka saada hyvä mansikkasato – 5 vinkkiä kokeneelta puutarhurilta

Kuinka saada hyvä mansikasato? Tämän kysymyksen kysyi ehkä jokainen kesäasukka, koska puutarhamansikka (mansikoiden virallinen nimi) on yksi yleisimmistä ja suosituimmista puutarhakasveista, ja se kypsyy sängyissä ennen muita marjoja.

Mansikat eivät kuitenkaan aina miellytä hyvällä sadolla, vaikka ne eivät olekaan erityisen oikukas kulttuuri. Ja kaikki siksi, että kasvaessaan jotkut puutarhurit kaipaavat tärkeitä vivahteita. Miksi näin tapahtuu ja miten voit muuttaa tilannetta eduksesi? Paljastamme hyvän mansikkasadon pääsalaisuudet!

Tietenkin lähdemme siitä tosiasiasta, että valitsit alun perin korkealaatuisen istutusmateriaalin ja lähestyt myös vastuullisesti mansikoiden istutuspaikan ja -ajan valintaa. Nyt on kiinni maataloustekniikasta.

1. Mansikkapenkkien multaaminen

Jos olet todella päättänyt saada upean mansikkasadon, et voi tulla toimeen ilman sänkyjen multaamista. Tämän tärkeimmän tekniikan avulla voit ratkaista kaksi ongelmaa kerralla: päästä eroon rikkaruohoista, jotka ottavat vettä marjoista, ja pitämään maaperän kuivumatta ja löysänä säällä kuin säällä. Lisäksi marjat pysyvät puhtaina ja kuivina sadonkorjuuseen asti. Silppuaminen on erityisen tärkeää, jos sinulla ei ole mahdollisuutta seurata penkkien kuntoa päivittäin.

Sängyt on multattava perusteellisen löysäyksen ja lannoituksen jälkeen. Katteena voit käyttää kalvoa, kuitukangasmateriaaleja, hienonnettua olkea, neuloja, irtonaisen turpeen seosta hyvin mädäntyneen kompostin tai humuksen kanssa, jopa leikattua nurmikon ruohoa tai pahvia.

2. Mansikoiden oikea kastelu

Yksinkertaisin asia, jonka voit tehdä mansikoiden sadon lisäämiseksi, on kastella istutukset kunnolla. Kyllä, kyllä, kaikki näyttää ensi silmäyksellä niin yksinkertaiselta, mutta kuinka vakavasti suhtaudut mansikoiden kastelun aikatauluun ja määrään?

Yleisin virhe on säännöllisen kastelun lopettaminen mansikoiden sadonkorjuun jälkeen. Näyttää siltä, ​​että marjat on korjattu ja istutusta ei voi muistaa kovin usein. Mutta turhaan – loppujen lopuksi tämä kulttuuri alkaa laskea seuraavan vuoden kukannuput juuri keskellä kesää, ja jos sitä ei kasteta, niistä muodostuu vain vähän. Tämä tarkoittaa, että ensi kesäksi tulee vähän hedelmiä. Älä siis ole laiska ja kastele mansikoitasi kesän loppuun asti vähintään kerran viikossa.

Ja kehityksen alkuvaiheessa älä unohda, kuinka mansikat, joilla on pinnallinen juuristo, rakastavat vettä eivätkä siedä maaperän kuivumista. Mikä parasta, nämä marjapensaat sopivat tiputuskasteluun, jolloin kosteus menee suoraan juurille vaikuttamatta lehtiin ja marjoihin eivätkä tavoita lähialueen rikkakasveja, vaikka sprinkleriä voidaan käyttää myös ennen kukintaa. Muista myös, että ylivuoto ei tuota mitään hyötyä, kosteus on haitallista mansikoille.

Keskimäärin (jos ei ole suurta kuivuutta) kastelu tapahtuu kerran viikossa, lisääntyen vain kukinnan ja hedelmien kypsymisen aikana enintään kerran viidessä päivässä. Mansikoita kannattaa kastella aikaisin aamulla tai illalla ilman paahtavan aurinkoa. Vedenkulutuksen tulisi olla noin 0,5-0,7 litraa pensasta kohti.

3. Mansikoiden oikea-aikainen päällystys

Mansikoiden ruokinta kukinnan, hedelmien ja sadonkorjuun aikana on vastuullinen asia. Kauden aikana kasveja tulee lannoittaa vähintään 3 kertaa ja tehdä se oikein ja ajoissa. On parasta lannoittaa kastelun tai sateen jälkeen. Kuinka ruokkia mansikoita hyvän sadon saamiseksi?

Ensimmäistä kertaa pintakäsittely annetaan keväällä, kun pensaat puhdistetaan perusteellisesti kuivista ja sairaista lehdistä ja maa löysätään niin, että juuristo alkaa kasvaa nopeammin. Syötä näitä tarkoituksia varten mansikoita urea- tai mullein-liuoksella (1 tl ureaa tai 2 kupillista mulleiinia 10 litraa vettä kohti). Kulutusnopeus – 1 litra jokaista pensaa kohden.

Toisen kerran lannoitteet levitetään mansikkapenkkiin aivan kukinnan alussa (orastusaika). Tätä varten 1 rkl. nitrophoska laimennetaan 10 litraan vettä. Kulutusnopeus – 1 litra jokaista pensaa kohden.

Kukinnan jälkeen, jotta kaikki marjat ovat suuria, monimutkaisen mineraalilannoitteen levitys ei häiritse. Voit 2 rkl. superfosfaattia ja 0,5 kupillista tuhkaa laimennettuna 10 litraan vettä. Kulutusnopeus – 1 litra jokaista pensaa kohden.

4. Mansikoiden suojaaminen taudeilta ja tuholaisilta

Useimmiten puutarhamansikat kärsivät erilaisista vaivoista, kun marjat kypsyvät viileässä ja kosteassa säässä. Siksi puutarhamansikkatautien varhaiseen diagnosointiin ja niiden ehkäisyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Ensimmäisen löysäyksen jälkeen penkit ja itse kasvit voidaan ruiskuttaa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä 1-prosenttisella kuparisulfaattiliuoksella. Ennen kukintaa, muista käsitellä mansikat tuholaisista. Jos punkkeja, valkokärpäsiä, kärssiä on jo ilmestynyt, Karbofos auttaa (peitä sängyt kalvolla tunnin tai kahden käsittelyn jälkeen).

Etanat ja etanat voidaan pelotella pois marjapensaista jauhottamalla maata ympärille kalkilla tai tuhkalla. Oikeat maatalouskäytännöt ja säännöllinen ruiskutus sienitautien torjunta-aineilla (Maxim, Planriz jne.) säästävät puutarhamansikat taudeilta. Marjojen kypsymisen aikana on suositeltavaa käyttää biologista alkuperää olevia valmisteita – Fitosporin, Alirin-B, Baktofit jne. Voit myös käyttää kansanmenetelmiä – ruiskuttamalla istutuksia sipuli-, sinappi- tai valkosipuli-infuusiolla, pölyttämällä puutuhkaa.

Muista, että mansikat sairastuvat vähemmän, jos ne istutetaan uudelleen vähintään kerran 3 vuodessa (uuteen paikkaan, jossa on hyvä valaistus).

5. Ylimääräisten lehtien ja viiksien poistaminen mansikoista

Kuluttaessaan ravinteita maaperästä mansikat voivat käyttää niitä joko hedelmien muodostukseen tai lisääntymiseen. Siten poistamalla viikset kasvi voidaan stimuloida runsaampaan hedelmällisyyteen. Keväällä mansikka ei anna liikaa viiksiä, joten voit poistaa ne vähitellen, mutta säännöllisesti tai odottaa niiden aktiivista kasvua ja poistaa ne kerralla.

Jos niitä ei tarvita lisäämiseen, versot on poistettava säännöllisesti myös sen jälkeen, kun kasvi on lopettanut hedelmän. Kuitenkin, jos tarvitset taimia, viiksille tulisi antaa mahdollisuus kasvattaa vahvoja istukkeita.

On myös hyödyllistä poistaa ylimääräiset lehdet hedelmän muodostumisen aikana, etenkin ne, jotka peittävät marjat auringolta. Älä pelkää liioitella sitä – vahingoittamatta pensasta voit poistaa kolmanneksen tai jopa enemmän koko lehtimassasta, ja suoran auringonsäteen alle joutuneet mansikat kasvavat nopeammin ja suuremmiksi.

Kun valmistellaan marjapensaita talveksi, älä unohda myös mansikoiden lehtiä ja viiksiä. Kaikki lehdet on leikattava, sama tulee tehdä viiksillä, jättäen yksi per pensas (ensi vuonna niistä kasvaa nuoria ruusukkeita ja marjat ilmestyvät heti). Ennen pakkasia kasvi ehtii kasvattaa uusia vahvoja nuoria lehtiä ja kestää paremmin talvehtimista, ja keväällä viherkasvit alkavat kasvaa yhdessä. Jos noudatat kaikkia näitä 5 vinkkiä hyvän mansikkasadon saamiseksi, marjapenkit miellyttävät sinua varmasti!

Mitä voidaan istuttaa kurkkujen jälkeen

Milloin kurpitsa poistetaan puutarhasta lähiöissä, Uralilla ja Siperiassa?