Kuinka ruiskuttaa tomaatteja phytophthorasta, jos niillä on jo munasarjat ja kukat

Myöhäisrutto on yksi kavalimmista tomaattisairauksista. Monet puutarhurit yksinkertaisesti luopuvat pelkästä ajatuksesta, että phytophthoran takia voit jäädä ilman satoa. Myöhäinen rutto voidaan ehkäistä tai pysäyttää alkuvaiheessa. Tässä on vinkkejämme ruiskuttamalla tomaatteja myöhäisruttosta, jos niillä on jo munasarjat ja kukat.

Myöhäisen ruton aiheuttajia ovat sienimäiset organismit munamykeetit Phytophthora infestansjotka kykenevät loiselämään. Kreikasta käännettynä sana ”phytophthora” tarkoittaa ”kasvin tuhoamista”, koska fytopatogeenin kehittyminen johtaa kasviorganismin täydelliseen kuolemaan.

Myöhäisrutto leviää maaperässä, tartunnan saaneelle kasvijätteelle talvehtivien zoosporien välityksellä. Eläinporit leviävät veden, tuulen, hyönteisten, ihmisten toimesta ja tauti tarttuu nopeasti kasveihin sekä suojatussa että avoimessa maassa.

Edullisimmat olosuhteet taudin kehittymiselle:

 • korkea ilmankosteus,
 • suuri ero päivä- ja yölämpötiloissa,
 • huono ilmankierto
 • kohtalaisen korkea ilman lämpötila (18-25°C).

Kuinka myöhäinen tomaattirutto ilmenee

ruiskuta tomaatteja phytophthorasta

Tomaattien myöhäinen rutto ilmestyy ensin lehdille ja varrelle erimuotoisina harmaanruskeina täplinä, joiden reunassa on vaaleanvihreä reunus. Lehtien kääntöpuolella tummat alueet ovat peitetty valkoisella kukinnalla – nämä ovat kasvipatogeenin itiöitä. Jos tauti etenee, se tuhoaa hedelmät niiden kypsyysasteesta riippumatta. Niihin ilmestyy erimuotoisia tiheitä ruskeita pilkkuja. Phytophthoran saastuttamat tomaatin hedelmät muuttuvat nopeasti ruskeiksi ja mätänevät.

Jos huomaat ensimmäiset merkit yksittäisistä tomaateista, leikkaa sairaat lehdet ja versot ja poista voimakkaasti vaurioituneet pensaat kokonaan. Sen jälkeen jatka jäljellä olevien kasvien käsittelyyn.

Älä missään tapauksessa laita sairaita kasveja kompostiastiaan, muuten infektio voi levitä koko alueelle tulevaisuudessa.

Kuinka käsitellä myöhäisruttotomaatteja

ruiskuta tomaatteja phytophthorasta

Luomuviljelyn kannattajat käyttävät usein ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä biofungisidejä, jotka perustuvat heinäbacillus-, Pseudomonas- tai maasieneen Trichoderma. Niitä voidaan käyttää sekä siementen, maan, taimien juurien käsittelyyn että tomaattien ruiskutukseen kasvukauden aikana. Kansanhoitomenetelmistä suosituimpia ovat seuraavat:

 1. Heraliuos jodilla. Pastöroimaton hera (1 l) laimennetaan vedellä (4 l) ja lisätään 15 tippaa jodia. Tomaatit ruiskutetaan heti liuoksen valmistamisen jälkeen.
 2. Valkosipulin infuusio kaliumpermanganaatilla. Jauha 100 g valkosipulia (voit käyttää sipulia, nuolia ja lehtiä) ja kaada 1 lasillinen vettä ja vaadi sitten päivä. Sen jälkeen massa suodatetaan, lisätään 1 g kaliumpermanganaattia ja laimennetaan 10 litraan vettä. Kasveja ruiskutetaan saadulla liuoksella 10-15 päivän välein. Jokaista pensaa kohden käytetään keskimäärin 0,5 litraa.
 3. Kurkuma-infuusio. 10 g kurkumajauhetta ja 2 g jauhettua mustapippuria kaadetaan 200 ml:aan vodkaa, vaaditaan päivä. Laimenna 50 ml infuusiota 5 litraan vettä lisäämällä liuokseen 500 ml pastöroimatonta heraa.
 4. puutuhka. Tuhka pölytetään tomaattirivien väliin viikon kuluttua taimien istuttamisesta maahan tai kasvihuoneeseen. Kun hedelmät alkavat sitoa, pölytys toistetaan.
 5. Kortekeittäminen. 100 g kuivaa (tai 150 g tuoretta) kortea lisätään 1 litraan vettä ja keitetään miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Sen jälkeen liemi laimennetaan 5 litraan vettä, jäähdytetään huoneenlämpötilaan ja kasveja ruiskutetaan 10-14 päivän välein.

Sadon suojelemiseksi myöhäisruttolta biologisia tuotteita ja kansanlääkkeitä ei tule käyttää silloin, kun kasveilla oli taudin merkkejä, vaan etukäteen. Ensimmäisen kerran tomaatit ruiskutetaan orastumisen alussa ja toisen kerran 10-14 päivän kuluttua.

Mutta mitä tehdä, jos olet jo huomannut taudin ensimmäiset merkit? Ammattimaiset työkalut tulevat apuun, jotka eivät vain estä, vaan myös tehokkaasti tukahduttavat kasvipatogeenejä ja suojaavat kasveja pitkään kasvukauden aikana.

ruiskuta tomaatteja phytophthorasta

Lääke Provisor on luotettava apulainen taistelussa myöhäistä ruttoa ja muita puutarha- ja puutarhakasvien sairauksia vastaan. Se alkaa vaikuttaa tunnin kuluttua käsittelystä ja suojaa kasveja kahdesta neljään viikkoa. Lääke luotiin atsoksistrobiinin perusteella. Tämä on ainoa fungisidi, joka vaikuttaa välittömästi kolmeen suureen patogeenisten sienten ja sieniprotistien ryhmään: Ascomycota, Basidiomycota, Oomycota.

Atsoksistrobiini on sienen erittämien luonnollisten strobiluriinien synteettinen analogi. Strobilirus tenacelluskasvaa pudonneilla silmuilla. Strobiluriinien avulla se tuhoaa kaikenlaisia ​​sieniä, jotka ovat sen kilpailijoita ja voivat vahingoittaa sitä. Atsoksistrobiini estää kasvipatogeenien soluhengityksen estäen niitä lisääntymästä ja tartuttamasta muita kasveja.

Lääkkeen Provisor avulla voit selviytyä sairauksista, kuten myöhäisrutto, alternaria, septoria, härmäsieni, home, peronosporoosi. Se ei vain taistele sairauksia, vaan auttaa myös lisäämään satoa – vain yksi hoito riittää. Apteekki on todellinen ”ambulanssi” tapauksissa, joissa munasarjat muodostuvat ja tauti iskee kasviin. Lisäksi atsoksistrobiinilla on minimaalinen toksisuus nisäkkäille, linnuille, mehiläisille ja lieroille.

Ensimmäinen ruiskutus lääkkeellä suositellaan 1-2 harjan kukinnan jälkeen, seuraava – 7-14 päivän välein. Käyttönesteen kulutus – 10 l / 100 neliömetriä. On tärkeää aloittaa käsittely ajoissa sairauksien kehittymisen estämiseksi.

Hoidon aattona on tarpeen poistaa lehdet, joissa on taudin merkkejä, sekä versot ja lehdet, jotka sakeuttavat pensaita ja häiritsevät ilmankiertoa.

Kuinka ehkäistä myöhäistä ruttoa tomaateilla

Myöhäinen rutto, kuten mikä tahansa muu sairaus, on helpompi ehkäistä kuin hoitaa. Harkitse tomaattien hoidon perussääntöjä, jotka vähentävät merkittävästi sairauden riskiä.

 1. Valitse viljelylajikkeita ja tomaattien hybridejä, jotka ovat suhteellisen kestäviä myöhäistä ruttoa vastaan ​​(Alaska, Alpatyeva 905, Banaanijalat, Boni MM, Dubrava, Kääpiö, Puutarhuri, Oranssi ihme, Chio-chio-san, Gypsy, Skylark F1, Ilyich F1, Resonance F1, Sojuz 8 F1, Ural F1, Charisma F1 jne.).
 2. Noudata viljelykiertoa.
 3. Säädä maaperän happamuus (sen tulee olla välillä 6-7 pH).
 4. Käsittele kasvihuone syksyllä ja keväällä, taimien istutuksen aattona.
 5. Desinfioi työkalut, tapit ja tomaattisidontamateriaali.
 6. Älä istuta perunoita ja tomaatteja lähelle.
 7. Suorita ennaltaehkäiseviä hoitoja tomaateille, perunoille ja muille yövoimille.
 8. Älä paksunna tasoja.
 9. Leikkaa pois alemmat lehdet, jotka ovat kosketuksissa maaperään.
 10. Tuuleta kasvihuone säännöllisesti, älä anna ilman pysähtyä.
 11. Älä käytä liikaa typpilannoitteita, suosi fosfori-kaliumlannoitteita (etenkin kesän jälkipuoliskolla).
 12. Multaa multaa tomaattipenkillä.
 13. Kastele pensaat vain juuresta, mieluiten aamulla.
 14. Poista rikkaruohot välittömästi.
 15. Sadonkorjuun jälkeen poista huolellisesti kaikki kasvijätteet, koska ne toimivat useimmiten infektion lähteenä.

Yritä luoda ja ylläpitää optimaaliset olosuhteet kasveille kasvihuoneissa. Tarkasta tomaattien lehdet huolellisesti koko kauden ajan, jotta et menetä taudin ensimmäisiä merkkejä.

Hankala tapa kasvattaa asterien taimia ilman vaivaa.

TOP – 10 kuinka ruokkia mansikoita lehtien leikkaamisen jälkeen.