Kuinka puristaa tomaatteja

Keskikaistalla tomaatteja ei voida kasvattaa puristamatta. Tomaatti kasvattaa lukuisia sivuversoja (lapsia) päävarressa olevien lehtien kainaloista. Jos niitä ei poisteta, ne kehittyvät voimakkaasti ja kasvi muuttuu monivartiseksi pensaksi, jossa on lukuisia kukkia.

Mutta kaikki hänen voimansa ei suunnata niinkään hedelmien muodostumiseen, vaan vihreän massan rakentamiseen. Kovettuneet hedelmät eivät ehdi kypsyä. Kun aloitat puristamisen, sinun on tiedettävä, mihin tyyppiin tämä lajike kuuluu.

 • Determinate tomaatit ne itse lakkaavat kasvamasta, ne haarautuvat heikosti, useimmiten alamittaisia. Niitä kasvatetaan yleensä yhdessä varressa. Jos kaikki lapset poistetaan välittömästi tällaisesta kasvista, se lopettaa kasvun ja sato on pieni. Yritä tehdä se toisin: jätä verso (puolipuoli) lehden kainalosta, joka sijaitsee yhden ylemmän kukinnan alle. Sitten kasvu jatkuu. Tämä poikapuoli voidaan poistaa, ja hänen tilalleen, lähemmäs yläosaa, jättää uusi ja niin edelleen. Kuumina kesinä determinanttitomaatteja voidaan kasvattaa kahdessa tai kolmessa varressa.
 • Tavalliset tomaatit – eräänlainen determinantti – eivät yleensä lapsepuoli.
 • Epämääräiset lajikkeet ja hybridit jatkavat kasvuaan niin kauan kuin olosuhteet ovat oikeat ja muodostavat lastenlapsia kaikkien lehtien kainaloista. Niitä on ”kesytettävä” koko kesän, ne muodostuvat yhdeksi varreksi. Jos haluat aloittaa kahdesta varresta, jätä sivuverso ensimmäisen kukkaharjan alle.
kuinka nipistää tomaatteja

Yleiset säännöt tomaattien puristamiseen:

 • alkaa muodostaa kasveja, kun ne ovat vahvistuneet ja kasvaneet intensiivisesti;
 • irrota 5–7 cm pitkiä lapsipuolia käsilläsi, ei veitsellä, jätä pieni kanto;
 • valitse tälle aamutunnille.

Tässä on joitain tällaisten tomaattien etuja alikokoisiin verrattuna (determinantti):

 • Korkeat lajikkeet ovat paljon tuottavampia.
 • Yleensä phytophthora vaikuttaa heihin vähemmän asianmukaisten maatalouskäytäntöjen mukaisesti.
 • Pidennetty hedelmäkausi heinäkuusta syksyn pakkasille, kun taas alamittaiset tomaatit kypsyvät lähes samanaikaisesti, mikä ei ole kovin kätevää tuoreena kulutukseen.
 • Lapsepuoli on helpompi olla. Esimerkiksi keskikokoiset (semi-determinant) tekevät sen, ja sinulla on aina oltava varapuolipuoli.
 • Pensaiden kanssa työskentely ja sadonkorjuu seisten on paljon mukavampaa kuin kesäasukkaan asennossa.

Lisäksi tapasin mielenkiintoisimmat lajikkeet korkeiden joukossa.

kuinka nipistää tomaatteja

Miksi yllä olevista eduista huolimatta meillä on niin vähän korkeiden tomaattilajikkeiden ystäviä? Syy on mielestäni banaali: tarvittavan tiedon puute ja sen seurauksena alkeellinen pelko siitä, ettei tule selviytymään jättiläisten kanssa. Ymmärrän isoäitejä. Heillä on ongelma korkeiden tukien kanssa – ”poks”. Mikä estää miehiä? Loppujen lopuksi tärkein asia missä tahansa työssä on tulos. Ja tulos on vertaansa vailla.

Joten takaisin lastenlapsiin. Haluan vielä kerran korostaa, että puhumme epämääräisten (korkeiden) lajikkeiden puristamisesta. Pasynkovanie on tarpeettomien lastenlasten poistaminen (poistaminen).

Mitä lapsepuolia ovat? Lapsilapset ovat kaikki sivuversoja. Ne kasvavat lehtien kainaloista. Katso pensasta huolellisesti, jotta lapsipuolia ei sekoitettaisi lehtiin. Lapsilapset eivät kasva paljaalla varrella.

Ensin kasvaa lehti, ja vasta sitten lehden kainalosta (lehden ja päävarren väliin) ilmestyy verso – jatkuvasti kasvava poikapuoli. Siihen ilmestyy uusia lehtiä ja ”omia” toisen asteen lapsipuolia. Pensas alkaa haarautua.

Monet ihmiset kysyvät minulta: ”Onko lapsipuoli tarpeellista?” Vastaukseni on kategorinen: ”Kyllä”! Törmäsin siihen, että jotkut puutarhurit katuvat varsien lukumäärän vähentämistä, toivoen naiivisti saavansa enemmän satoa suuremmasta massasta. Sanon lyhyesti. Jos tavoitteesi on maisemointi sivuston, niin älä poikapuoli, lisää massaa.

Jos sadonkorjuu on sinulle tärkeää, kasvata hedelmiä, ei vihreää massaa. Tämä sääntö on yleinen kaikkeen puutarhassa kasvavaan. Yksikköpinta-alasta voimme kerätä sadon massan mukaan. Tässä ei ole ratkaisevaa versojen ja kukkien lukumäärä, vaan ravinto ja valaistus.

Siksi laskeutumisia ei saa missään tapauksessa paksuntaa. Kasvi pystyy syntetisoimaan proteiineja täysin vain täydellä valaistuksella. Entä valaistus, kun se on paksuuntunut? Toinen salaisuus.

Pensaan hedelmien kokonaismassa kasvaa vähän hedelmien määrän lisääntyessä. Eli saamme paljon pieniä tai vähemmän, mutta suuria tomaatteja. Kokonaistuotto ei juuri muutu. Valita!

On vielä yksi vivahde. Kun pensassa on suuri määrä hedelmiä (ilman puristamista), niiden kypsyminen viivästyy huomattavasti. Siksi monet meistä eivät koskaan odota täysin kypsää satoa.

kuinka nipistää tomaatteja

Ja viimeisenä mutta tärkeintä. Paksuntuneessa pensaassa luodaan suotuisimmat olosuhteet vahingollisimmalle yökirjetaudille – myöhäisruttolle. Pensaan on välttämättä ja erittäin hyvin tuuletettu. Muuten mitkään käsittelyt eivät pelasta satoa. Yritä nyt vastata itse kysymykseen: ”Pojapuolensa vai ei?”

Mitä purkaa ja mitä jättää pensaalle? Ensin meidän on päätettävä, kuinka monta vartta johdamme pensaihimme. On suositeltavaa pitää korkeat tomaatit yhdessä, kahdessa, kolmessa (mutta ei enempää) varressa. Mitä enemmän varsia, sitä suurempi sato pensasta kohti (mutta ei pinta-alayksikköä kohti) ja sitä myöhemmin tomaatimme kypsyvät.

Pensaiden välinen etäisyys on samaan aikaan suurin. Pidän pensaat mieluiten yhdessä varressa. Samaan aikaan irrotan kaikki lapset ja kaksoset (joskus varren haarukat). Istutan pensaita Jacob Mitliderin ehdottaman kaavion mukaan pensaiden välisellä etäisyydellä 17,5 cm, rivien välissä 135 cm.

Tämä on mielestäni onnistunein ratkaisu. Tukee metallista T-muotoista, 2 m korkea. Päälle on venytetty vaakasuoraan kahdessa rivissä lanka, johon sidon vapaasti roikkuvat vahvan langan palat jokaiselle varrelle.

Kun versot kasvavat, kiedon ne kerran viikossa vastapäivään langan ympärille. Se on erittäin kätevä ja luotettava. Pensaat ovat hyvin tuuletettuja ja valaistuja. Voit myös käyttää puisia panoksia, niin sanottuja ”poke”.

Kun pensaita muodostetaan kahdessa varressa, pääverso ja poikapuoli jätetään kasvamaan ensimmäisen kukkaharjan alle. Se on yleensä tehokkain. Kaikki muu – ylä- ja alapuolella säännöllisesti, noin kerran viikossa, puhkeaa.

Kolmivartisessa viljelmässä poikapuoli jätetään ensimmäisen kukkaharjan alle ja toinen voimakkain, joka sijaitsee ensimmäisen alapuolella. Tomaatin pojat on leikattu tarkasti, eikä niitä kynitä tai vedä ulos. Samaan aikaan jätetään kannot, 1-2 cm pitkiä (katso kuva yllä). Laskee. Että tämä hidastaa uuden pojan ilmestymistä tähän paikkaan.

Kirjallisuudessa on sanonta, että jos poikapuoli on liian kasvanut, on liian myöhäistä poikapuolensa. Kasvi on todellakin käyttänyt energiaa ja ravintoa siihen. Mutta se kuluttaa niitä edelleen, ja poikapuoli jatkaa samalla kasvuaan ja alkaa pian tuoda yllä kuvattuja ongelmia. Siksi valitsen kahdesta pahasta pienemmän ja poistan häikäilemättä umpeen kasvaneet lapset.

Kuten näette, työssä ei ole vaikeuksia. Vaikeus piilee mielessämme olevan esteen ylittämisessä. Tapasin myös niitä, jotka ovat liian laiskoja tomaateille.

Mutta samaan aikaan he eivät ole liian laiskoja kasvattamaan tai ostamaan taimia joka vuosi, valmistelemaan puutarhasänkyä, istuttamaan valtavan määrän tomaatteja, sitomaan uskomattoman umpeen kasvaneita pensaita, ruiskuttamaan niitä sienitautien torjunta-aineilla jokaisen sateen jälkeen ja tekemään vuosittain … Älä odota täysimittaista satoa väittäen, että tomaatteja ”ei kasvateta” Valko-Venäjällä. Jostain syystä he unohtavat, että naapuri myy vuosittain satonsa ylijäämän markkinoilla.

Pionien ruokinta keväällä. 8 vaihtoehtoa pionien ruokkimiseen keväällä.

Mitä tehdä mansikoilla keväällä talven jälkeen – upeita mansikoita, jos noudatat näitä vinkkejä.