Kuinka puhdistaa sipulit, jotta niitä voidaan säilyttää pitkään.

Sipuli on vaatimaton vihannes, sitä ei ole vaikea kasvattaa. Sipulisadon säilyttäminen on vaikeampaa: se joko mätää, sitten kuivuu, sitten itää. Tässä riippuu paljon siitä, milloin sipulinauris korjataan, onko kaikki vivahteet otettu huomioon.

Kuten tiedät, sipulit ovat erilaisia: vihreä, keltainen, valkoinen ja punainen. Jokaisella sipulilajikkeella on faninsa. Suosikki niistä on kuitenkin epäilemättä sipuli. Puhumme siitä, kuinka sipuli leikataan oikein ja milloin leikataan.

Milloin sipulit on poistettava puutarhasta varastointia varten

On melko vaikeaa vastata yksiselitteisesti, milloin on mahdollista poistaa sipulit puutarhasta. Se riippuu asuinalueesi alueesta, maaperästä ja sääolosuhteista. Siksi suosittelemme keskittymään muutamaan perusmerkkiin keväällä istutetun sipulin sadonkorjuun yhteydessä:

 • Höyhenet – täysin kypsässä sipulissa höyhenet muuttuvat keltaisiksi ja putoavat.
 • Hedelmät – kypsymisaste voidaan määrittää sipulin mukaan: jos siitä on tullut kova ja tiheä, voit aloittaa sadonkorjuun.
 • Suomut – sipuliin ilmestyi tälle lajikkeelle ominaisvärisiä kuivia suomuja (kultaisia, violetteja, ruskeita tai valkoisia) – vihannes on kypsä.

Suomut suojaavat sipulia taudeilta ja kuivumiselta. Mitä enemmän niitä ja mitä vahvemmin ne peittävät sipulin, sitä paremmin se säilyy.

On erittäin tärkeää, että et missaa sipulien täyden kypsymisen hetkeä. Jos aloitat sadonkorjuun liian aikaisin, menetät osan sadosta ja korjattujen päiden säilyvyys heikkenee. Jos unohdat ajan, sipuli alkaa taas kasvattaa juuria ja kasvi poistuu lepotilasta. Vihannes alkaa kuluttaa sipuliin varastoituja ravintoaineita. Tämä johtaa siihen, että sipulin maku heikkenee ja sitä säilytetään huonommin.

Muista, että istutushetkestä sipulin sadonkorjuun alkamiseen on kuluttava vähintään kaksi ja puoli kuukautta. Näin kauan tämän vihanneksen kasvukausi kestää.

Muuten, sipulien kypsymisen ja varastoinnin olosuhteet ovat samanlaiset kuin salottisipulin viljelyn erityispiirteet, yksi sen lajikkeista.

Kuinka valmistaa sipulia sadonkorjuuta varten

Sipulin olisi pitänyt kypsyä ajoissa, ja ne lupaavat kylmää sateiden kanssa, mutta vihannes seisoo edelleen vihreillä latvoilla eikä saavuta haluttua kuntoa. Tässä tapauksessa hän tarvitsee apua kypsyäkseen nopeammin. On olemassa useita todistettuja tapoja poistaa sipulit puutarhasta:

 1. Kaivaa maaperä jokaisesta sipulista paljastaen sen noin puolivälissä. Tämä johtaa peittävien suomujen nopeimpaan ilmestymiseen.
 2. Ota haarukka ja väännä hieman kutakin päätä (voit tehdä tämän käsilläsi vetämällä varovasti yläosista). Tällaisten manipulointien seurauksena juuret heikkenevät ja maasta tuleva vesi lakkaa virtaamasta lehtiin. Päinvastoin, orgaanisten aineiden intensiivinen ulosvirtaus höyhenistä alkaa. Tämä nopeuttaa sipulin kypsymistä.
 3. Lopeta kastelu kaksi viikkoa ennen odotettua sadonkorjuuta. Kastelun aikana kosteus pääsee sipuliin ja pysyy siellä. Tällainen sipuli kuivuu huonommin sadonkorjuun jälkeen, mikä tarkoittaa, että sitä ei säilytetä kovin hyvin.

Kuinka poistaa sipulit puutarhasta varastointia varten

Naurisipulin keräämiseksi sinun on valittava kuiva ja lämmin päivä. Tällaisella säällä kaivetut sipulit säilyvät paremmin, koska siinä ei ole ylimääräistä kosteutta, mikä johtaa erilaisten sairauksien kehittymiseen.

 1. Jos sinulla on hiekkaista maata, voit poimia sipulit käsin vetämällä kevyesti lehdistä. Alueilla, joilla on savimaata, on parempi käyttää haarukkaa. Kaivaa ensin sipuli haarukalla ja poista se vasta sitten maasta käsin.
 2. Levitä sipuli yhdeksi kerrokseksi ja anna olla puutarhassa iltaan. On parempi aloittaa sadonkorjuu aamulla, sitten päivän aikana sipulilla on aikaa kuivua hyvin auringossa. Ravista illalla maata sipuleista käsin ja siirrä pysyvään paikkaan kuivumaan.

Kuinka valmistaa sipulia talveksi

Voit kuivata sipulia eri tavoin. Joku vie sen ullakolle tai muuhun kuivaan huoneeseen, jossa on hyvä ilmanvaihto ja ”unohtaa” sen sinne useiksi viikoiksi. Joku jättää sadon puutarhaan auringon alle. Toinen vaihtoehto on työläämpi ja vaatii enemmän huomiota. Joka ilta kadulla kuivatut sipulit on joko peitettävä yöksi tai tuotava huoneeseen, jotta aamukaste ei kastele niitä. On myös tarpeen seurata jatkuvasti sääennustetta ja sateen sattuessa korjata satoa katoksen alta.

Mutta riippumatta siitä, minkä vaihtoehdon valitset, jotkut säännöt auttavat kuivaamaan nauris hyvin:

 • Mitä ohuempi kerros sipulia on, sitä nopeammin ja paremmin se kuivuu. Jos sinulla on paljon tilaa, on parasta asettaa päät yhteen kerrokseen.
 • Käännä lamppuja toisinaan. Näin ne kuivuvat tasaisemmin.
 • Älä lyö polttimoja toisiaan vasten yrittäen puhdistaa ne tarttuvasta maasta. Tämä voi vahingoittaa hedelmiä, eivätkä ne säily hyvin. Jos huomaat vaurioituneita sipuleita, älä jätä niitä talvisäilytykseen, vaan käytä ne heti ruoanlaittoon.
 • Tarkista jatkuvasti sipulit ja hävitä välittömästi ne hedelmät, jotka alkavat mätää. Näin voit suojata jäljellä olevat sipulit infektioilta.

Kuinka tietää, onko sipuli kuiva ja valmis säilytettäväksi

Voit määrittää, onko sipuli täysin kuiva, melko yksinkertaisella tavalla. Ota sipuli ja yritä kiertää yläosia sen akselin ympäri. Jos kaula on täysin kuiva, topit katkeavat helposti. Jos näin ei tapahdu, anna sadon kuivua vielä jonkin aikaa.

Kun sipuli on täysin kuiva, leikkaa yläosat irti pitäen pieni – 3-5 cm – kaula. Säilytyksen aikana se suojaa sikiötä tartunnalta.

On myös tarpeen leikata sipulin juuret talveksi, jättäen enintään 0,5 cm. Lajittele tällä tavalla valmistettu sipuli koon mukaan ja lähetä se varastoon.

Missä on paras paikka säilyttää sipulia talvella?

Sipulien talvisäilytykseen on monia vaihtoehtoja:

 • pajukoreissa ja laatikoissa;
 • puulaatikoissa, joissa on reikiä;
 • ruudukoissa – erittäin kätevä tapa, joka myös säästää tilaa, koska. ristikko voidaan joko ripustaa tai asettaa lattialle;
 • ehkä suosituin tapa on naisten nailonsukkahousut. Tee solmu jokaisen pään jälkeen, jotta jousen irrottaminen niistä on helpompaa. Tällä menetelmällä ne kaikki säilytetään eri taskuissa. Jos haluat saada sipulin pään esimerkiksi keskeltä (oletetaan, että näit, että se alkoi huonontua), sinun tarvitsee vain leikata yksi ”tasku” hieman. Poistat yhden lampun, ja loput pysyvät hiljaa paikoillaan;
 • erittäin kaunis säilytystapa – punontatyössä. Kun sipulista punotaan punos, kuivat höyhenet eivät saa olla lyhyempiä kuin 15-20 cm. Muuten työskentely on hankalaa ja sipulit putoavat helposti punoksesta. Ota vihannes, jolla on pisin ja vahvin yläosa ja sido siihen naru tai lanka. Sen jälkeen sinun pitäisi saada 3 kärkeä: yksi sipulin höyhenestä, kaksi langasta. No, sitten kaikki on yksinkertaista: aloita tavallisen tytön punoksen kudonta. Kudo siihen jokaisessa vaiheessa yksi sipuli. Kun köyttä on jäljellä enää 10 cm, lopeta työ ja sido vahva lenkki.

Kaikkien sipulinpäiden tulee olla suunnilleen samankokoisia.

Jotta sipuli säilyisi mahdollisimman pitkään, se tarvitsee tietyt olosuhteet. Sen optimaalinen säilytyslämpötila on noin 0°C ja kosteus 70-80%. Huoneessa, jossa on alhainen kosteustaso, sipuli alkaa kuivua nopeasti, ja korkeammalla tasolla se mätänee. Jotta voit nauttia maukkaista ja terveellisistä sipuleista koko talven, sinun on säilytettävä ne oikein. Toivomme, että vinkkimme auttavat sinua tässä.

Mansikoiden hoito hedelmien jälkeen: milloin mansikoita leikataan ja miten mansikoita ruokitaan hedelmällisyyden jälkeen

Pionien ruokinta keväällä. 8 vaihtoehtoa pionien ruokkimiseen keväällä.