Kuinka oikein ja miksi muodostaa kurkkuja kasvihuoneessa?

Kurkut kasvoivat, varsi ilmestyi lehdillä, versoilla, viiksillä ja ensimmäisillä munasarjoilla. On muodostumisen aika. Kurkun ripsistä on poistettava kaikki tarpeettomat, jotta saadaan erinomainen sato. Miten muodostus tehdään oikein, miksi sitä ylipäätään tarvitaan ja miten se vaikuttaa hedelmällisyyteen? Löydät vastaukset näihin kysymyksiin tästä artikkelista. Opit myös kurkkujen hoidon perussäännöt.

Miksi muotoilu on välttämätöntä?

Kurkut muodostavat monia versoja. Ja tämä on vakava haitta kasvihuoneviljelylle. Mikä siinä on vialla? Loppujen lopuksi mitä enemmän oksia, sitä enemmän niihin muodostuu munasarjoja ja sitten hedelmät kasvavat. Mutta kasvihuoneessa kaikki tapahtuu juuri päinvastoin:

 • Versojen ja lehtien suuren määrän vuoksi syntyy vahva paksuuntuminen
 • Kasvi menettää voimansa ja kuluttaa ne vihreisiin, ei hedelmiin.
 • Ilma kiertää huonosti, mikä provosoi sairauksien ja sieni-infektioiden kehittymistä.
 • Kurkut täyttävät kasvihuoneen koko tilan
 • Auringon pääsy on rajoitettua, hedelmät eivät saa tarpeeksi auringonvaloa, minkä seurauksena sato vähenee ja tautien riski kasvaa. Tällaisten epämiellyttävien seurausten välttämiseksi käytetään muotoilua.
  Se sisältää 2 maataloustekniikkaa: sokaistuksen ja puristamisen.

Kasvihuonekurkkujen muodostuminen

Kasvihuoneissa kasvatetaan yleensä partenokarpisia hybridejä. Yksinkertaiselle kielelle käännettynä nämä ovat kurkkuja, jotka eivät vaadi pölytystä. Mehiläisten ja muiden luonnollisten pölyttäjien pääsy kasvihuoneolosuhteisiin on rajallinen, minkä vuoksi tällaisia ​​kurkkulajikkeita syntyi. Ne ovat itsepölyttäviä ja kukkivat kukkakimpputyyppiä. Tämä tarkoittaa, että kukinnan jälkeen yhteen solmuun muodostuu useita hedelmiä kerralla.

Pystysuuntainen muodostus yhdessä varressa on paras ratkaisu kasvihuonepartenokarpisille hybrideille. Tällä tekniikalla on vähintään kolme merkittävää etua:

 1. suuria hedelmiä. Kurkut kasvavat pensaiden muodostumisen jälkeen suuremmiksi, koska kasvi ei kuluta energiaa sivuversojen ruokkimiseen.
 2. Kasvihuoneen järkevä käyttö. Muodostaminen yhdessä varressa mahdollistaa useamman kasvin kasvattamisen samalla maalla.
 3. Pitkä hedelmäinen. Kurkut voidaan istuttaa eri aikoina. Joten pidennät kasvien hedelmäaikaa. Kun jotkut ovat jo luopuneet sadosta, toiset vielä kukkivat ja muodostavat ensimmäiset munasarjat.

Milloin alkaa muodostua?

Muotoilun aloittamisen ymmärtäminen on helppoa – tarkasta kasvi. Sen korkeuden tulisi olla noin 40-50 cm. Tähän mennessä 4-5 oikeaa lehteä on jo kasvanut. Jokaisen tyvestä voit helposti huomata sivuversoja – lapsepuolia. Täällä muodostuvat kurkkujen munasarjat. Koko kasvunsa ajan kasvi muodostaa munasarjoja ja lapsipuolia lehtien kainaloihin. Ja kun se kasvaa, kasvin muodostuminen suoritetaan. Se suoritetaan useissa vaiheissa:

 • 1. vaihe. Ensimmäisessä 3-4 solmuvälissä munasarjat ja lapset poistetaan kokonaan. Tätä menettelyä kutsutaan sokaisemiseksi. Se suoritetaan manuaalisesti. Tätä varten versot irrotetaan sormin ja munasarjat ensimmäisistä kolmesta tai neljästä poskiontelosta poistetaan. Voit myös käyttää saksia – leikkaa lapsepuolet pois jättäen pieni kanto mahdollisimman lähelle kasvin runkoa. Kurkkua muotoiltaessa myös viikset poistetaan. Joskus ne häiritsevät – ne takertuvat viereisiin kasveihin ja muuttavat omia munasarjojaan ja lehtiään.
 • 2. vaihe. Kun 4-5 lehteä kasvaa lisää, kaikki sivuversot on poistettava kainaloistaan. Mutta samaan aikaan munasarjoja ei enää puristeta, vaan ne jätetään lisäkasvuun.
 • 3. vaihe. Kukinnan aikaan sinun on poistettava asteittain alemmat lehdet – missä sokaisu tehtiin aiemmin. Myös sirkkalehtien lehdet leikataan pois. Mutta muista: et voi poistaa enempää kuin 2 arkkia kerralla. Muuten se on suuri stressi kasveille. Lehtien poistaminen tarjoaa hyvän ilmanvaihdon, vähentää kasvihuoneen ylikuormitusta ja parantaa auringonvalon pääsyä kasveihin.
 • 4. vaihe. Toisen 4-5 lehden muodostumisen jälkeen muodostumisen aikana ei jää vain kukkia ja munasarjoja, vaan myös lapsepuolia. Mutta kun lapsepuoli kasvaa vähän, niitä on puristettava ensimmäisen arkin jälkeen. Joten rajoitamme niiden kasvua, jotta ne eivät kerää tarpeetonta vihreää massaa.

Toistamme kaikki samat toiminnot vasta kasvaville lehdille ja solmuvälille. Näin muodostuu 4-5 lehden kerrosta. Jokaisen niistä puristamme lapsepuolet arkille, joka on suurempi kuin edellinen alempi poikapuoli.

Kun kurkkuripsi kasvaa kasvihuoneen huipulle, se on kiedottava kahdesti vaakatuen ympärille. Sitten varsi laskeutuu vapaasti alas lisäkasvua varten. Mutta se on puristettava niin, ettei se ulotu maahan 1-1,5 m.

Miksi ensimmäiset munasarjat leikataan?

Munasarja on tuleva kurkku, miksi se sitten leikataan? Kysymys on aivan luonnollinen. Ja tietysti jokaisen puutarhurin käsi vapisee, kun hänen on ensin muodostettava kasvi yhdeksi rungoksi. Mutta ensimmäisten munasarjojen poistaminen on pakollinen toimenpide kasvatettaessa kurkkuja kasvihuoneissa. Sen jälkeen kurkkuköynnös ei suuntaa voimansa sivuversojen ja munasarjojen kehitykseen, vaan juurijärjestelmän kasvuun. Vahvemmat juuret antavat kasville kaiken tarvittavan harmoniseen kasvuun, kehitykseen, kukinnan ja hedelmän tuottamiseen.

muotoile kurkkuja

Sukkanauhakurkut: vaiheittainen työsuunnitelma

Sukkakurkun ripsien kiinnitys kasvihuoneessa on yhtä tärkeää kuin muotoilu. Tähän tarkoitukseen sopii kestävä polypropeenilanka. Mutta ei ole toivottavaa käyttää ohutta lankaa tai siimaa. Ne voivat leikata mehukkaita ja hauraita versoja. Pensaat sidotaan 1 kuukauden iässä. Tällä hetkellä kasvin korkeus saavuttaa 30-35 cm. Sitomisen kanssa ei tarvitse epäröidä. Kun kasvi alkaa kypsyä, versot menettävät joustavuutensa ja muuttuvat kiinteämmiksi. Niitä on helppo vahingoittaa kiinnityksen aikana.

Vaiheittaiset ohjeet sukkanauhakurkuille näyttävät tältä:

 • Sido sukkanauhalenkki. Se tehdään ensimmäisen tai toisen oikean arkin alla. Silmukan tulee olla vapaa. Varsi tarvitsee tilaa. Loppujen lopuksi, kun hän siirtyy kasvuun, hän alkaa paksuuntua. Liian tiukka silmukka voi kiristää kudoksen liikaa ja murskata varren.
 • Kiinnitä lanka ylhäältä vaakasuoraan tukeen. Tee normaali solmu. Älä vedä köyttä liian tiukalle, sen tulee olla löysä. Liian tiukalle vedetty naru voi vahingoittaa piiskaa.
 • Kierrä köysi kasvin ympärille. Kierrä vartta myötäpäivään. Älä muuta suuntaa tynnyrin kelauksen aikana. Muutoin varsi kiertyy kasvun aikana itsekseen, varren kasvun aikana lankaa on kierrettävä kietoutuen rungon ympäri jokaisen nivelvälin alla, jokaisen lehden alla. Jos tätä ei tehdä, ruoska katkeaa kaatavien hedelmien painon alla.
muotoile kurkkuja
Sido sukkanauhalenkki
Kiinnitä lanka ylhäältä vaakasuoraan tukeen
Kierrä köysi kasvin ympärille

Oikea kurkkujen hoito

Jopa aloitteleva viljelijä pystyy käsittelemään kurkkujen kasvattamista. Tämän kulttuurin maataloustekniikka on melko yksinkertaista. Mutta silti on olemassa muutamia hoitosääntöjä, jotka sinun on tiedettävä. Jos niitä ei noudateta, on epätodennäköistä, että on mahdollista saavuttaa hyvä hedelmä.

Kastelu. Ei ole mikään salaisuus, että kurkut rakastavat vettä ja lämpöä. Kastele kurkkupensaat vain lämpimällä vedellä. Kylmä ei toimi. Se provosoi juurimätän ilmestymistä. Kurkut eivät tarvitse runsasta kastelua, ja ylivuoto on yleensä vaarallista. Siksi kastele istutuksia säännöllisesti, joka päivä, mutta pikkuhiljaa. Maaperän kosteus tulee pitää vakiona samalla tasolla. Kurkkujen on tarjottava korkea kosteus kasvihuoneessa. Vedot ovat vasta-aiheisia kasveille.

löystymistä. Kun kurkut ovat vielä pieniä, ne voidaan hillitä kevyesti. Tämä stimuloi lisäjuurien kasvua. Mutta kun ripset kasvavat, istutuksia on mahdotonta löysätä. Kurkuilla on pinnalliset juuret. Niitä on helppo vahingoittaa ja aiheuttaa kasvin kuoleman.

Mulching. Sängyn löysäämisen sijaan voidaan käyttää multaamista. Suojakerros säilyttää kosteuden, maaperä pysyy hengittävänä, kevyenä eikä tiivisty kastelusta. Turve, komposti, heinä, olki, niitetty ruoho ja muut sopivat multaa. Multaa sijoitetaan pensaiden alle, ulottuen hieman varren tyveen. Kerrospaksuus on vähintään 5 cm ja enintään 20 cm. Jos kyseessä on luonnonmateriaali, niin se on raportoitava koko kauden ajan maaperän eliöstön hajoamis- ja käsittelyprosessien vuoksi. Sängyt kastellaan suoraan multaa. Sinun ei tarvitse siirtää sitä.

Toinen runsaan sadon salaisuus on säännöllinen sadonkorjuu. Tätä sääntöä ei ole vaikea noudattaa. Päinvastoin, tällainen työ tuo positiivisia tunteita. Ja se hyödyttää kasvia. Poimimalla kurkut ajoissa ja estämällä niitä kasvamasta liikaa, voit saavuttaa uusien munasarjojen massiivisen ilmestymisen. Lisäksi jatkuva hedelmien kerääminen edistää asianmukaista mehun virtausta, pidentää kukinnan ja hedelmällisyyden aikaa.

Milloin sukeltaa petunia versojen jälkeen

Mansikoiden hoito hedelmien jälkeen: milloin mansikoita leikataan ja miten mansikoita ruokitaan hedelmällisyyden jälkeen