Kuinka nuorentaa kesäkurpitsaa ja pidentää hedelmää

Kesäkurpitsa on monien rakastama, terveellinen ja maukas kasvis. Kuinka varmistaa, että kesäkurpitsan ruokinta ilahduttaa meitä hedelmillä melkein talveen asti? Kuinka nuorentaa pensaita ja lisätä tuottavuutta?

Vaikka kesäkurpitsa on nirso kasvi, mutta kuten mikä tahansa puutarhakasvi, se vaatii tarkkaavaista asennetta ja hoitoa, joka sinun on suoritettava säännöllisesti, jotta hedelmät sidotaan ennen kylmän sään alkamista.

Mitä ottaa huomioon kesäkurpitsaa kasvatettaessa

Hoitosäännöt ovat yksinkertaiset, mutta kannattaa silti muistaa ja noudattaa niitä jatkuvan ja pitkäaikaisen hedelmällisyyden takaamiseksi. Mihin kannattaa ensinnäkin kiinnittää huomiota:

  • tarkkailla viljelykiertoa;
  • valitse kesäkurpitsan lajikkeet ja hybridit, joilla on pitkä hedelmä;
  • älä sakeuta laskua;
  • vettä runsaasti, kun maa kuivuu;
  • poista vanhat ja sairaat lehdet;
  • suojaa kesäkurpitsaa taudeilta;
  • rehu koko hedelmäkauden ajan;
  • multaa maata.

Pidentääksemme jo kehittyneiden pensaiden hedelmää, käsittelemme yksityiskohtaisemmin niiden hoitoa koskevia sääntöjä.

Kuinka kastella kesäkurpitsaa oikein

kesäkurpitsan kastikkeesta

Kesäkurpitsaa tulee kastella riittävästi, kun maa kuivuu. Kosteuden on tunkeuduttava maahan 50 cm:n syvyyteen. Jos maaperä on kuiva, tarvitaan vähintään 10 litraa vettä jokaista aikuista kasvia kohden. Kesäkurpitsat tarvitsevat erityisesti kastelua kukinnan ja hedelmänmuodostuksen aikana: heinäkuun alusta elokuun loppuun.

Et voi käyttää kylmää vettä kasteluun: juurien kapillaarit kutistuvat, vesi imeytyy huonosti, kasvit kokevat shokin. Lisäksi se voi johtaa juurien mätänemiseen. Kasteluveden lämpötilan tulee olla vähintään 20 astetta.

Kasteluväli riippuu maaperästä: jos maa on hiekkaista, kastele useammin, jos savea, niin harvemmin, koska se säilyttää kosteuden paremmin.

Mitkä kesäkurpitsan lehdet tulisi poistaa

kesäkurpitsan kastikkeesta

Jos kesäkurpitsa kasvaa hedelmällisessä maaperässä, ne muodostavat hyvin kehittyneitä pensaita, joissa on suuri määrä lehtiä. Kuumina kesinä lehdet auttavat estämään maaperän kuivumista. Ja jos alkaa sataa ja ilman lämpötila laskee, on olemassa sienisairauksien vaara, kesäkurpitsan munasarjat mätänevät. Siksi vanhat, kellastuneet ja vaurioituneet lehdet on poistettava säännöllisesti. Voit tehdä tämän noin kerran viikossa, jotta kasvit eivät koe stressiä.

Lehtien poistaminen ratkaisee useita ongelmia kerralla: se tarjoaa ilmanvaihtoa pensaalle, lämmittää maata ja päästää pölyttäville hyönteisille. Lehdet poistetaan terävillä saksilla tai oksasauksilla mahdollisimman läheltä vartta. Tämä tulisi tehdä lämpimällä aurinkoisella säällä ja mieluiten aamulla, jotta leikkaus kuivuu auringossa.

Kiipeämässä kesäkurpitsassa voit poistaa ne ripset, joissa ei ole munasarjoja. Tämä auttaa kasvia ohjaamaan voimansa hedelmiä sisältäviin versoihin.

Mitä tehdä, jos taudin merkkejä on jo ilmestynyt kesäkurpitsan lehdille? Tässä tapauksessa sairaat lehdet poistetaan ja pensaat käsitellään heinäbasilliin tai trichodermaan perustuvien valmisteiden liuoksella.

Kesäkurpitsan lehtien poistamisen jälkeen sinun on ruokittava sitä monimutkaisella lannoitteella pensaan jatkokehityksen edistämiseksi.

Kuinka ruokkia kesäkurpitsaa

kesäkurpitsan kastikkeesta

Kesäkurpitsaa tulee ruokkia ja levittää maahan koko hedelmäkauden ajan. EM-lääkkeet (Fitosporin-M, Baikal-EM1), joka lisää kesäkurpitsan vastustuskykyä suurille sairauksille ja pidentää kasvukautta. Voit vaihtaa seuraavan tyyppisiä sidoksia:

1. leivinhiiva – suosittu ja edullinen työkalu, joka lisää maaperän mikro-organismien aktiivisuutta. Kasteluliuoksen valmistamiseksi 100 g hiivaa laimennetaan 1 litraan lämmintä vettä, lisätään 1 rkl. sokeria ja anna seistä 3-4 tuntia lämpimässä paikassa. Yksi lasi saatua liuosta käytetään 10 litraan vettä ja kastellaan 5 litraa pensasta kohti.

Miten hiiva toimii? Nämä ovat mikroskooppisia sieniä, jotka joutuessaan maaperään stimuloivat orgaanisen aineen hajoamista. Tämän seurauksena typpi, fosfori ja kalium imeytyvät nopeasti kasvien juuriin, ja kesäkurpitsamme kasvavat harppauksin. Mutta samaan aikaan maaperä tyhjenee nopeasti, joten hiivaliuoksella kastelua on vaihdettava potaskan päälle.

Voit käyttää leivinhiivaa vain hyvin lämmitetyssä maaperässä, jossa on runsaasti orgaanista ainesta.

2. Nokkonen infuusio on erinomainen potaskakasvit kesäkurpitsalle. Sen valmistamiseksi yrtit ilman siemeniä asetetaan muoviseen tynnyriin tai ämpäriin ja täytetään vedellä. Viikon tai kahden viikon kuluttua (riippuen ilman lämpötilasta), kun infuusio lakkaa vaahtomasta, pintakastike on valmis. Tänä aikana tynnyrin sisältöä on sekoitettava ajoittain. Käymisprosessin nopeuttamiseksi voit lisätä lääkettä Baikal-EM 1. Kesäkurpitsaa kastettaessa 1 litra infuusiota laimennetaan 10 litraan vettä.

3. Mullein-infuusio – erinomainen lannoite puutarhaan. Sen valmistamiseksi kaadetaan yksi osa lehmän lantaa viiteen osaan vettä ja infusoidaan kahden viikon ajan välillä sekoittaen. Käytä kesäkurpitsan kasteluun 1 litra infuusiota laimennettuna 10 litraan vettä. Jotta pintakastike olisi ravitsevampaa, voit lisätä vielä 100 g superfosfaattia ämpäriin valmistettua liuosta.

4. Effecton-O – yleinen orgaaninen lisäaine, jota voidaan käyttää kesäkurpitsan kaikissa kasvuvaiheissa. Tämä on luonnollinen lannoite, joka perustuu turpeeseen ja lannasta, johon on lisätty aktiivisia aineita. Ruokintaan 2 rkl. lääke laimennetaan 10 litraan vettä. Saatu liuos kastellaan kasveja juuren alla, ja myös lehdet käsitellään.

5. puutuhka – välttämätön mineraalilannoite, joka poistaa hapettumista, rikastaa maaperää ja parantaa sen rakennetta. Tuhka sisältää noin 30 kasveille tärkeää mineraalia. Pintakäsittelyyn voit käyttää kuivaa ja laimennettua tuhkaa.

Nestemäisen pintakastikkeen valmistamiseksi lasillinen tuhkaa laimennetaan 10 litraan vettä ja kastellaan 5 litraa pensasta kohti. Ja kuivaa seulottua tuhkaa sirotellaan lehtiin ja maahan pensaiden alle. Kuivan tuhkan kulutus kurkulle ja kesäkurpitsalle: 1 kuppi per 1 neliömetriä. Kesäkurpitsan pölyttäminen tuhkalla auttaa suojaamaan niitä tavallisilta kurpitsasairauksilta.

6. Nitroammophoska rikastaa maaperää typellä, fosforilla ja kaliumilla. Kasvit tarvitsevat näitä aineita koko kasvukauden ajan. Typpi auttaa kesäkurpitsaa kasvattamaan uusia lehtiä, mikä on erittäin tärkeää pensaalle karsimisen jälkeen. Kaliumin ja fosforin puutteen vuoksi kesäkurpitsaan ilmestyy suuri määrä tyhjiä kukkia, hedelmät ovat epämuodostuneet ja munasarjat mätänevät. Nitroammophoska-rakeet liuotetaan lämpimään veteen (10 g / 5 l) ja kastellaan 1 litralla jokaista pensasta kohti.

Kesäkurpitsaa on tarpeen ruokkia kastelun jälkeen.

Miksi multaa maata

kesäkurpitsan kastikkeesta

Maan multaaminen kurpitsan alla auttaa säilyttämään kosteuden, viivästyttää rikkakasvien kasvua ja parantaa maaperän rakennetta – hyödylliset bakteerit viihtyväthän multaa kerroksen alla. Jotta kesäkurpitsan hedelmät ja alalehdet olisivat vähemmän kosketuksissa märän maan kanssa, multaakerros on päivitettävä ajoittain.

Kesän lopulla, kun yöt kylmenevät, kesäkurpitsa voidaan peittää spunbondilla asentamalla kaaria pesien päälle. Voit nopeuttaa hedelmien kasvua syksyllä puristamalla päävarsien latvoja.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia ​​kesäkurpitsan hoitosääntöjä voit korjata hedelmät ennen pakkasia. Hyvää satoa!

Ruusun lehdille ilmestyi täpliä – mitä tehdä ja miten kasveja käsitellään

Säännöt tomaattien suojaamiseksi ruiskuttamiseksi