Isoäiti opetti minua säästämään punajuuria seuraavaan satoon asti.

Kerää vähän kasvaaksesi ja korjaa. Se on muokattava ja säilytettävä. Ihannetapauksessa punajuuret säilytetään kevääseen asti, jotta ne kestävät ilman ongelmia seuraavaan satoon asti. Ja anna punajuuret kaupassa ovat edullisia, mutta omasi on ehdottomasti hyödyllisempää.

juurikkaan varastointi

Joitakin punajuuristani käsitellään. Siitä teen mahtavan ”kiihdytin” borssista. Kuten he sanovat – leikkaa vain kaali. Kastikepurkki hoitaa loput. Borssi osoittautuu kirkkaan violetiksi, maku ei ole huonompi kuin oikea, ja käytän siihen enintään puoli tuntia.

Mutta se menee pankeille. Punajuuria on vielä jäljellä (tämä johtuu siitä, että kasvatamme niitä paljon ja osaamme säilyttää ne).

juurikkaan varastointi

Ennen vanhaan ihmisistä, jotka tekivät jotain erittäin hyvin, he sanoivat: ”Hän (hän) tietää sanan.” Tiedän myös sanan. Ja minä kerron sinulle.

Punajuuren varastoinnin on oltava luovaa. Siksi valitsemme siivoamiseen kirkkaan aurinkoisen päivän. Joten punajuuret kuivuvat nopeammin ja kaikki ”juurikaskuoren” viat näkyvät paremmin.

Viallinen ja kyseenalainen – heti sivuun, aihioihin ja syöty. Katsotaanpa loput.

juurikkaan varastointi

Varastointiin valitsen juurikasvit – keskikokoiset (nyrkillä). Huomasin, että sekä pienet että suuret juurikasvit säilyvät huonommin.

Ihanteellinen säilytysjuuri on nyrkin kokoinen, ja sen yläosat on koottu tupsuun ja eivät ole karvaisia.

Juurikkaissa yläosat on leikattava heti sadonkorjuun jälkeen, koska juuret imevät ”mehuja ja nektaria” juurikasvista. Valkosipulin ja sipulin sääntö, jonka mukaan lehtien on annettava kuivua niin, että pää kaadetaan, ei toimi täällä.

Leikkaamme latvat juuri juuren alta. Mutta emme vaikuta juurikasvin massaan! Yritämme leikata sen niin, että juurikasvien latvoista jää vain ”ääriviiva” eikä yhtään lehtilehteä.

juurikkaan varastointi

Keräyspäivänä levitin kaikki säilytettäväksi valitut punajuuret laatikoihin yhteen kerrokseen auringossa – kuivumaan. Seuraavina päivinä kuivaamme punajuuret varjossa, tuulessa.

Jos sää on kuiva ja aurinkoinen, kaksi päivää riittää viiltojen kuivumiseen. Jos sää on kostea, kuivaa sisätiloissa neljä päivää. Heti kun leikkaus on korkkiutunut, se voidaan varastoida.

Meillä ei ole kellaria ja olen yrittänyt kaikin mahdollisin keinoin pitää punajuuret tuoreena ja mehukkaana mahdollisimman pitkään. Mutta ongelma on, että uudenvuoden jälkeen punajuuret väistämättä rypistyivät ja hidastivat sen verran, että niitä oli helpompi ostaa kaupasta.

juurikkaan varastointi

Ja vain kaksi tapaa auttoi punajuureni makuulle uuteen satoon asti. Käytän niitä molempia.

Lajittelen säilytykseen valitut punajuuret kahteen ryhmään: ihanteellinen ja ei-ihanteellinen. Taitan epätäydellisen varovasti sokeripusseihin (siipikarjanrehu) poistaen niistä kalvon, enkä sido sitä tiukasti. Laukut voidaan säilyttää viileässä paikassa (maanalainen, eristetty parveke, eteinen). Syömme tämän punajuuren ensin.

Ihanteelliset punajuuret jätän pitkäaikaiseen varastointiin. Tulevaisuudessa sanon, että isoäitini piti näin valmistettuja punajuuria parvekkeen oven vieressä olevassa asunnossa kevääseen asti.

Minusta hänen menetelmänsä oli aina hankala ja hankala. Mutta itse asiassa se ei vaadi melkein mitään vaivaa, ja punajuuret säilyvät itse asiassa kevääseen asti ja pidempään.

juurikkaan varastointi

Menetelmä koostuu juurien voitelemisesta savimässillä. Näin esi-isämme pitivät juurikasveja. Tällaisella säilytyksellä punajuuret pysyvät tuoreina ja mehusina, ikään kuin tuoreena puutarhasta. Lisäksi voit muuten säilyttää porkkanoita ja muita juurikasveja.

Jokaisen kylän lähellä on paikka, jossa savea otetaan. Kysy paikallisilta, ja he mielellään selittävät ja näyttävät sinulle. Kerään noin puoli ämpäriä savea ja täytän sen vedellä. Savi tulee antaa seistä viikon ajan, jotta se imeytyy vedellä. Tämän jälkeen savipakkareista tulee helposti muovimassaa.

juurikkaan varastointi

Savenvalajat vaivaavat savea käsin, mutta punajuurille tämä voidaan tehdä myös sekoittimella (rakennus). Massan kimmoisuus ja tasaisuus eivät ole meille niin tärkeitä.

Kun olen vaivaanut savea, annan sen laskeutua ja valuta ylimääräinen vesi pois. Minulla on edelleen paksu savihyytelö, johon kastan juurikasvit. Punajuuret tulee peittää savella joka puolelta.

Levitän savikerroksella peitetyt punajuuret laatikoihin yhtenä kerroksena kuivumaan. ”Savi”-juurikkaat voidaan kuivata suoraan auringossa. Heti kun juurikkaiden savi kuivuu kuivaksi, juuret voidaan asettaa laatikoihin useissa kerroksissa tai laittaa varovasti (jotta ei vaurioita pinnoitetta) sokeripusseihin. Mutta mieluummin säilytän punajuuret laatikoissa.

juurikkaan varastointi

Savi toisaalta antaa punajuurille hengittää, mutta toisaalta ei anna sen menettää kosteutta. Siksi punajuuri säilyy niin kauan. Mutta tietysti tällaista varastointia varten on tarpeen valita ihanteellisesti terveitä juurikasveja.

Käytän loput savesta puiden haavojen parantamiseen ja talven kalkkimiseen. Huomasin, että kotitekoinen kalkkiväri suojaa arkkuja monta kertaa paremmin kuin muodikas akryylimaali.

Kurpitsanpiippujen muotoileminen – Kurpitsat kasvavat nyt VALTIASTI!

Mitä ei voida istuttaa puutarhaan porkkanoiden jälkeen