5 tapaa levittää liljoja: sipulit, sipulit, suomukset.

Heinäkuu on liljakausi. Niitä ihaillen kukkaviljelijät haaveilevat usein suosikkilajikkeensa levittämisestä – kauneutta ei ole koskaan liikaa. Tämän unelman toteuttaminen ei ole ollenkaan vaikeaa, ei ole edes yhtä tapaa.

Tarkkailemalla suosikkililjojasi voit helposti valita liljanjalostusmenetelmän, joka on tehokkaampi, kätevämpi ja helpompi tietylle lajikkeelle. Ja jos olet epävarma, voit kokeilla kaikkea.

Liljojen lisääntyminen tytärsipulien avulla

Ehkä helpoin ja yleisin tapa. Täällä kaikki on yksinkertaista: kaivamme pensaan kukinnan jälkeen, erottelemme varovasti pienet sipulit ja istutamme ne uuteen paikkaan. Jos lapset ovat hyvin pieniä, on parempi istuttaa ne kasvamaan erilliseen sänkyyn tai säiliöihin – he voivat ”eksyä” kukkapuutarhaan.

liljan kasvatus

Laatikot voidaan käyttää sipulien kasvattamiseen

On suositeltavaa istuttaa sipulit heti emokasvista irrottamisen jälkeen – ilmassa ne haalistuvat hyvin nopeasti, muuttuvat velttoiksi. Lapsista kasvatetut liljat kukkivat yleensä toisena vuonna, vaikka suuret sipulit voivat miellyttää kukkaa ensimmäisenä kesänä.

Menetelmä on universaali. Mutta hänellä on yksi miinus: kaikki liljatyypit ja -lajikkeet eivät muodosta aktiivisesti tytärsipuleita – on niitä, joissa parhaimmillaan muodostuu 1-2 lasta kauden aikana. Selvitä, sopiiko tämä vaihtoehto valitsemallesi liljat, se on mahdollista myös ilman kaivamista: jos varren tyveen ilmestyi nuorta kasvua seuraavana vuonna istutuksen jälkeen, tytärsipulit itävät. Mitä enemmän tällaisia ​​versoja, sitä nopeammin voit levittää kukkaa.

Liljojen lisääntyminen pesän jakamalla

Se eroaa hieman edellisestä menetelmästä. Liljan suuri sipuli voi jakautua ja muodostaa 2-3 täysimittaista (tosin ei kovin suurta) sipulia, jotka kukkivat seuraavana vuonna. 2-3 vuoden kuluttua pesästä tulee melko suuri ja se voidaan jakaa.

liljan kasvatus

Menetelmä on yleensä universaali. Mutta on otettava huomioon, että sipulien aktiivinen jakautuminen ei ole tyypillistä kaikille lajikkeille. Jos istutettu lilja vuotta myöhemmin miellytti sinua ei yhdellä, vaan kahdella tai kolmella kukkavarrella ja vuosi myöhemmin muuttui suureksi kukkivaksi pensaksi, se voidaan levittää onnistuneesti jakamalla.

Kasvaneet pesät kaivetaan kukinnan jälkeen, sipulit erotetaan huolellisesti ja istutetaan uuteen paikkaan. Ensi kesänä tällaiset liljat kukkivat jo.

Luettelossamme on laaja valikoima erilaisia ​​liljalajikkeita, jotka yhdistävät suurien istutusmateriaalien ja siementen verkkokauppojen tuotteet.

Liljojen jäljentäminen suomuilla

Tämä menetelmä voidaan katsoa myös yleismaailmalliseksi – monen tyyppiset ja lajikkeet liljat muodostavat sipuleita vaakoille. Mutta sen tehokkuus riippuu tietystä kasvista. Joten kokemuksesta voin sanoa, että aasialaiset hybridit lisääntyvät tällä menetelmällä paljon paremmin kuin itäiset.

liljan kasvatus

Näistä lapsista saadut kasvit kukkivat vasta 3-5 vuoden kuluttua, mutta yhdestä sipulista voit saada paljon istutusmateriaalia – 1 – 4 ”jälkeläistä” muodostuu yhdessä mittakaavassa.

Liljojen lisääntyminen suomuilla keväällä – Helppo tapa lisätä liljoja.

Huomaa, että vaa’oista saadut sipulit ovat hyvin pieniä. Niiden on kasvatettava erityisessä sängyssä tai säiliöissä. Voit käyttää tätä kasvatusmenetelmää milloin tahansa – sopiva sipuli olisi käsillä.

Liljojen lisääntyminen ilmasipulien avulla

Tämä menetelmä sopii niille liljoille, jotka muodostavat silmuja (sipuleita) lehtien kainaloihin.

liljan kasvatus

Kypsyessään ne irtoavat helposti varresta ja maahan putoaessaan juurtuvat. Siksi sipulimäiset liljat lisääntyvät usein tällaisella itsekylvöllä. Kerätyt sipulit kylvetään välittömästi avoimeen maahan (mieluiten taimipenkkiin) tai säiliöihin. Hyvin kehittyneet sipulit muodostuvat 2-3 vuodessa.

Liljojen lisääntyminen siemenillä

Tämä on työläin tapa; sopii pääasiassa liljoille. Jos haluat kokeilla itse, huomaa, että kaikki lajikkeen ominaisuudet eivät välttämättä säily siementen lisäämisen aikana. Mutta juuri korjatut siemenet itävät paremmin kuin ostetut. On pidettävä mielessä, että siementen itämisnopeus on erilainen. Aasialaiset liljat ovat tässäkin johtoasemassa; kiharan liljan siemenet itävät pisimpään.

Liljan siemenet korjataan, kun siemenpalkot muuttuvat ruskeiksi. Kylvä kosteaan turvesubstraattiin tai vermikuliittiin ja säilytä jääkaapissa itämiseen asti ja istuta sitten ruukkuihin. Tulosta odottaa 5-8 vuotta, joten tämä hankala menetelmä ei ole erityisen suosittu, mutta tästä mahdollisuudesta on silti hyödyllistä tietää.

Miten liljoja levitetään? Kummasta menetelmästä pidät ja miksi?

En enää käytä perunoita lantaa.

Tomaatit halkeilevat. Kuinka välttää tomaatin halkeilu.