2 helppoa tapaa pitää petuniat kevääseen asti: Petunioiden leikkaaminen talveksi

Petuniaa ei tarvitse ollenkaan kasvattaa vuodeksi, vaan varhain keväällä aloittaa taas siementen kanssa puuhailu. Tässä on 2 hienoa tapaa pitää petuniasi sisätiloissa talven aikana. Lisäksi ne sopivat sekä omakotitalojen asukkaille että asunnonomistajille.

On tärkeää muistaa, että petuniat ovat melko herkkiä kylmälle, joten pelastusta ei pidä viivyttää – ensimmäinen vakava pakkas voi pilata kaikki toiveesi. Jotta petunioiden uudelleensijoittaminen kotiin talveksi onnistuisi, suorita kaikki työt keskikaistalla viimeistään syyskuun lopussa ja muilla alueilla keskittyen sääennusteeseen ja ilmasto-ominaisuuksiin.

Petunioiden istuttaminen talveksi ruukkuun

Helpoin tapa pitää petunia talvella kotona on istuttaa se ruukkuun. Tämä voidaan tehdä avoimella pellolla kasvavalla kukalla ja sillä, että se kasvoi jo istutuskoneessa tai ulkoruukussa. Tärkeintä on aloittaa petunioiden valmistaminen talvehtimiseen ennen kylmää.

Talven siivoaminen talossa kannattaa niitä petunian pensaita, jotka eivät anna siemeniä tai eivät säilytä koristeellisia ominaisuuksia tytärkasveissa. Nämä ovat pääsääntöisesti F1-hybridejä, esimerkiksi surfiniat, supetuniat jne. Se sopii myös sellaisten alueiden asukkaille, joilla petunialla ei yksinkertaisesti ole aikaa antaa siemeniä erittäin lyhyen kesän vuoksi.

Tuodaksesi petunian kotiin talveksi, kaivaa se pienellä maapalalla versojen leikkaamisen jälkeen. Petunian ripsien pituuden tulee olla enintään 10-15 cm – näin siirron siirtäminen on helpompaa.

petunian pistokkaat talveksi

Valmista jokaiselle kukkalle 2,5-3 litran ruukku, kaada sen pohjalle kerros viemäröintiä (paisutettua savea, hienoa soraa, murskattua tiiliä tai polystyreeniä). Valmista ravitseva maaseos sekoittamalla kukkavarastomaata ja esidesinfioitua maata harjuista. Istuta nopeasti, antamatta maaperän kuivua.

Jos olet kasvattanut petunian ruukussa tai roikkuvassa istutuskoneessa, sinun ei tarvitse siirtää sitä toiseen astiaan. Riittää, kun lyhennetään versot 10-15 cm: iin ja viedään kasvi taloon. 2-3 kuukauden kuluttua (noin uudenvuoden jälkeen) irrota varovasti ruukusta pinnan pintakerros (2-3 cm). Kaada sen tilalle tuoretta hedelmällistä maaperää.

Petunian pistokkaat talveksi

Jos petuniapensas näytti sinulle erityisen houkuttelevalta, voit kauden lopussa ajatella paitsi sen säilyttämistä, myös lisääntymistä. Helpoin ja luotettavin tapa tehdä tämä on pistokkaat. Etkö tiedä kuinka leikata petunia talveksi? Usko minua, tämä prosessi ei eroa tavallisesta ja on hyvin yksinkertainen.

Riittää, kun valitset suosikkipensaasi tusina vahvaa oksaa ja leikkaat ne 10-12 cm pituisiksi pistokkaiksi. Poista jokaisesta 2-3 paria alempia lehtiä ja leikkaa yläpari (jos se on erittäin suuri) puoliksi vähentää kosteuden haihtumista. Kahvaan tulee jäädä vähintään 1 pari solmuväliä, joten älä leikkaa liian lyhyiksi – määrää tavoittelemalla voit menettää pistokkaiden laadun.

petunian pistokkaat talveksi

Juuri noin 10 cm syvyiseen astiaan kaada löysä alusta, upota pistokkaat siihen niin, että niiden alaosa on 2 cm maassa. Kostuta maata runsaasti, peitä astia kannella tai pussilla niin, että se on sisällä koko ajan kostea ja lähetä se ikkunaan. Muista tuulettaa minikasvihuoneita päivittäin suojataksesi pistokkaasi homeelta ja mätänemiseltä.

7-14 päivän kuluttua pistokkaat alkavat kasvaa uudet lehdet, mikä tarkoittaa, että juurtumisprosessi onnistui. Kasvihuone voidaan avata, ja pieniä kasveja voidaan kasvattaa kuten tavallisia taimia – kastella, ruiskuttaa, lannoittaa tarvittaessa.

Noin kuukauden kuluttua (5-6 lehden muodostuessa) pensaita on puristettava, jotta ne kasvavat rehevämmiksi. Sen jälkeen voit istuttaa petunioita erillisiin astioihin ja säilyttää ne tässä muodossa uuteen kauteen asti. Jos alkuperäinen kasvihuone oli leveä, istutus on valinnaista.

Huhti-toukokuussa kasvatetut pensaat istutetaan pysyvään asumiseen. Samaan aikaan he yrittävät keskittyä ei itse kasvien tilaan, vaan sääennusteeseen, koska petunia on termofiilinen, ja paluupakkas voi tehdä tyhjäksi kaikki talviponnistelusi.

Voit leikata petunian paitsi syksyllä myös keväällä. Tätä varten talvehtineesta emopensaasta leikataan nuoret oksat maaliskuussa. He valitsevat vihreät, ei-lignifioidut versot, muuten kaikki tehdään jo tunnetun järjestelmän mukaan.

kuinka leikata petunia talveksi

Kuinka säästää petunia talvella

Itse valmistaminen ei kuitenkaan ole yhtä vaikeaa kuin petunian pitäminen talvella kotona. Jotta kasvit eivät kuole ja selviäisi seuraavaan kauteen asti, sinun on tarjottava niille olosuhteet, joita jokaisessa asunnossa ei ole.

Jo kukkinut emopensas, ollessaan avoimessa pellossa tai ruukussa, on säilytettävä hyvin valaistussa, erittäin kosteassa ja viileässä huoneessa. Hyvään elämään kukka tarvitsee vähintään 10 tuntia päivänvaloa, ilman kosteutta vähintään 80% ja lämpötilaa enintään 15 °C. Samaan aikaan petuniaa tulisi kastella enintään 2-3 kertaa kuukaudessa talvella. Tällaiset olosuhteet voidaan tarjota lasitetulla verannalla tai loggialla, maan alla tai ikkunalaudalla muussa kuin asuintilassa.

Petunia selviää lämpimissä huoneissa, mutta alkaa nopeasti kasvaa.

Kun petunioita säilytetään talvella asunnossa, sinun on seurattava ainakin kosteuden ja valon tasoa. Jos ilma kasvin ympärillä on liian kuivaa (ja se tapahtuu yleensä asunnossamme), lehdet alkavat kuivua ensin, sitten oksat ja sitten koko pensas kuolee. Jos yrität pitää petunian huonekasvina syöttämättä sitä ”valmiustilaan”, härmäsientä ja hämähäkkipunkkeja vastaan ​​on varauduttava etukäteen – ne tartuttavat kasvin keskellä talvea.

Leikattu ja juurtunut petunia säilytetään paljon helpommin. Sillä on riittävästi lisävaloa ja säännöllistä kastelua, ts. hoito suoritetaan, kuten tavallinen vaatimaton sisäkukki. Jopa petunian ongelmat talvella ovat samat kuin muiden sisäkasvien ongelmat.

kuinka säästää petunia talvella

Jo helmikuun puolivälissä petunian nuoret pensaat alkavat kasvaa aktiivisesti ja antavat silmuja. Tästä hetkestä lähtien kastelu lisääntyy, pintakäsittely otetaan käyttöön monimutkaisilla kukkalannoitteilla (Agricola Aqua, Kemira Flower, Master, Bona Forte sisäkäyttöön, Ava jne.), pensaat istutetaan suurempiin astioihin. Ennen pysyvään paikkaan laskeutumista petunia voi kukkia suoraan talossa.

Jos pensas on kasvanut aktiivisesti ja lämmin kausi on vielä kaukana, voit piirtää sen uudelleen tarjoamalla itsellesi oikean määrän istutusmateriaalia.

Jos olet epävarma petunioiden kasvamisesta kotona talvella, ota tilaisuus tarkistaa. Pahimmassa tapauksessa olet vakuuttunut tämän mahdottomuudesta ja sinulla on vielä aikaa kylvää petunioita taimia varten, ja parhaimmillaan saat todistettua istutusmateriaalia uuden kauden alkuun mennessä.

Kuinka sitoa tomaatit ilman panoksia kasvihuoneessa

Isoäiti torilla kertoi, kuinka jousi istutetaan niin, ettei siellä ole nuolia. Sitä minä teen juuri nyt